Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

FLSmidth publiceert halfjaarcijfers FY20

Het Deense FLSmidth & Co. (Kopenhagen: FLS) heeft het zoals zoveel bedrijven moeilijk als gevolg van de coronacrisis. Over de 1e helft van FY20 bedroeg de omzet DKK 8,3 miljard, en dat was -15% YoY. De bruto winst van DKK 2 miljard noteerde -18% lager, en de EBITDA van DKK 359 miljoen was maar liefst -55% YoY. Met name de Cement divisie moest flinke klappen incasseren. Uiteindelijk werd er een winst van DKK 84 miljoen in de boeken bijgschreven (-77% YoY). De vrijekasstroom van DKK 324 mlljoen was één van de weinige opstekers. Deze bedroeg een jaar geleden DKK - 81 miljoen.

Ook de nieuwe orders blijven wat achter in vergelijk met vorig jaar, al zijn deze verliezen beperkt. Er werd gedurende 6 maanden voor DKK 9,8 miljard aan nieuwe orders ingeboekt, en dat lag -7% YoY. Op dit moment staat er voor DKK 15,3 miljard aan orders in het boekje, en dat is -9% minder dan een jaar geleden.

FLSmidth is een marktleidend leverancier van apparatuur, re

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Aumann publiceert cijfers H1 FY20

Het Duitse Aumann AG (Frankfurt: AAG) publiceerde onlangs de cijfers voor de 1e helft (H1) van FY20, en deze hebben zoals verwacht te lijden onder de coronacrisis. Door COVID-19 is er een hoop (economische) onzekerheid wereldwijd, en dat voelt ook de autoindustrie. De omzet noteerde EUR 84,7 miljoen, en dat ligt toch flink onder de EUR 133 miljoen van een jaar geleden. De omzet binnen het het Classic segment daalde -61% YoY. En waar het E-mobility segment het 1e kwartaal nog een stijging noteerde van +12% YoY, daar staat ook dit segment na 6 maanden op een licht verlies van -3% (EUR 55 miljoen omzet). De EBITDA noteerde na 6 maanden in het rood met een verlies van EUR -0,7 miljoen.

Aumann zag z'n orderboekje met EUR 83 miljoen groeien, en dat ligt min of meer gelijk aan een jaar geleden (EUR 87 milijoen). Dat is vooral te danken aan het E-mobility segment dat z'n orderportefeuille, ondanks COVID-19, met +10% zag groeien YoY.  

Het bedrijf is schuldenvrij met EUR 87 miljoen in contanten. Het management verwacht dan ook dat ze de huidige uitdagingen met succes zullen weerstaan., en houd vast aan een verwachte jaaromzet van EUR 180 miljoen - EUR 200 miljoen.

Aumann AG is het resultaat van een fusie tussen diverse dochterbedrijven van het Duitse MBB SE (MBB Group). Aumann Winding & Automation Gruppe (Aumann GmbH), Aumann Berlin, MBB Fertigungstechnik GmbH, en MBB Technologies (China) Ltd. werden in 2016 samengevoegd tot Aumann AG en in 2017 aan de Duitse beurs genoteerd. In het huidige 'jasje' is dit een heel jong bedrijf. Maar de oorsprong van Aumann GmbH voert terug naar 1936, en in die zin is het bedrijf al meer dan 80 jaar actief met het winden van koperspoelen voor elektromotoren en het bekleden/isoleren van koperdraad.

Het bedrijf wordt momenteel voor EUR 11,42 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Schaeffler gaat nieuwe aandelen verstrekken

Het Duitse Schaeffler AG (Xextra: SHA) heeft in een speciaal ingelaste algemene vergadering besloten om 200 miljoen nieuwe aandelen te gaan verstrekken. Aan de online vergadering namen naast bestuursleden 235 aandeelhouders deel.

Het betreft vooralsnog enkel de goedkeuring om deze hoeveelheid aandelen te mogen verstrekken, met als doel de cash positie van Schaeffler aan te vullen. Het geld zal worden gebruikt voor het afronden van de huidige bedrijfstransformatie alsmede eventuele groei mogelijkheden (acquisities) die voorbij komen. De optie moet in z'n geheel, of in stukjes, binnen 5 jaar zijn ingelost. Het betreft hier common non-voting shares, die aan alle aandeelhouders zullen worden aangeboden.

Schaeffler ontwikkelt en produceert onderdelen voor vliegwielen, koppelingsplaten, schakelbakken, stuurkolommen, aandrijfassen, wielophangingen, vliegtuigm

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

ABB tekent overeenkomst met DongfengHonda

Het Zwitserse ABB Ltd. (NYSE: ABB; SIX Swiss: ABBN) heeft een overeenkomst getekend met DongfengHonda, een joint venture tussen Dongfeng Motor Group (China) and Honda Motor Company (Japan), voor het leveren van AC en DC chargers. Deze opladers zullen worden geleverd aan de productielocatie van DongfengHonda in de Chinese stad Wuhan. Met de apparatuur van ABB zullen de succesvolle EV modellen van beide bedrijven worden getest op gelijkstroom en wisselstroom capaciteit. Het betreft hier het testen van 120.000 voertuigen per jaar.

EV is een enorme groeimarkt in China waar in 2018 en 2019 meer dan 1 miljoen EV's per jaar werden verkocht. Tegen 2025 zal 25% van de nieuwe verkochte voertuigen in China elektrisch zijn, en rond 2030 zullen er naar verwachting 64 miljoen EV's in China rondrijden. Een belangrijke markt voor ABB om naamsbekendheid op te bouwen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Atlas Corporation neemt afscheid van CFO Ryan Courson

Asset management bedrijf Atlas Corporation (NSYE: ATCO) laat weten dat de huidige CFO, Ryan Courson, per 30 september afscheid zal nemen van het bedrijf. Het vertrek heeft niets te maken met de activiteiten van Atlas of de financiële gezondheid van het bedrijf. Atlas laat weten dat eerder afgegeven verwachtingen voor FY2020 blijven staan. De taken van CFO zullen voorlopig worden waargenomen door Bing Chen, de huidige President en CEO van Atlas en Seaspan. Atlas is inmiddels begonnen met de zoektocht naar een nieuwe CFO. 

De Atlas Corporation is een voortzetting van de Seaspan Corporation aangevuld met de verdiensten van het onlangs aangekochte APR Energy. APR Energy is een leasebedrijf dat zich richt op de verhuur van mobiele apparatuur voor het opwekken van energie (elektriciteit) zoals gasturbines. De klantenkring bestaat uit grote bedrijven en (overheids) nutsbedrijven.Seaspan is 's werelds grootste onafhankelijke leasebedrijf voor de ver

  Lees verder