Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Seaspan Corporation verhoogt kredietregeling

De Seaspan Corporation (SSW) laat weten dat hun zogeheten Vessel Portfolio Financing Program met een additionele USD 500 miljoen is verhoogt. Deze kredietregeling werd mei jl. afgesloten met een 15-tal banken waaronder Citibank, JP Morgan, Wells Fargo, ABN-Amro, BNP Paribas, Societe Generale, en CTBC Bank, en had de mogelijkheid om met USD 1 miljard te worden uitgebreid. Die mogelijkheid is dus nu voor 50% verbruikt. Het verstrekte krediet zal worden aangewend om een 5-tal uitstaande leningen af te lossen, alsmede nieuwe schepen aan te schaffen.

Seaspan is 's werelds grootste onafhankelijke leasebedrijf voor de verhuur van containerschepen. Het bedrijf beschikt momenteel over een vloot van 112 schepen variërend in capacite

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

DXC Technology benoemt nieuwe CEO

Het Noord-Amerikaanse DXC Technology (NYSE: DXC) laat weten dat de huidige CEO Mike Lawrie met pensioen is gegaan en dat de taken van CEO nu in handen zijn van Mike Salvino. Lawrie was lange tijd CEO bij Computer Sciences Corporation, en was sinds de vorming van DXC in 2017 CEO van het nieuwe bedrijf. Hij zal zijn taken als voorzitter van de RvC eind van het jaar neerleggen. Salvino zal er flink aan moeten trekken, want de koers van DXC noteerde in een jaar tijd een daling van -70%, en de dure herstructureringen lijken tot nu toe weinig beleggersvertrouwen te wekken. In die zin is het aannemelijk dat Lawrie's afscheid door grootaandeelhouders is bedongen teneinde de koers een positieve impuls te geven.

Mike Salvino is afkomstig van de tech gerichte private equity belegger Carrick Capital Partners, waar hij leiding gaf aan activiteiten gericht op beveiliging en BPO (outsourcing). Daarvoor was hij 7 jaar actief als kaderlid van Accenture Operations, één van Accenture's 5 divisies.

Over het 1e kwartaal van FY2020 (het boekjaar loopt t/m 31/3) noteerde DXC een kwartaalomzet van USD 4,9 miljard met een EBIT USD 652 miljoen. De netto inkomsten lagen rond de USD 472 miljoen met een winst per aandeel van USD 1,74. Alle cijfers waren lager dan een jaar geleden. Daarnaast betreft het hier aangepaste cijfers die alle

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Atos scoort goed in duurzaamheid

Het Franse Atos SE (Paris: ATO) viel tot 2x toe in de prijzen met een nr. 1 onderscheiding van de Dow Jones Sustainability Index en een 'gouden' notering van EcoVadis. In een lijst van de 65 grootste IT bedrijven scoorde Atos 82 uit een mogelijke 100 voor hun duurzame beleid op het gebied van omgeving/milieu, economische ontwikkelingen, en sociale aspecten. Dit is het 2e jaar op rij dat Atos door de DJSI met de 1e prijs wordt onderscheiden. 

Ook de Franse corporate watch dog EcoVadis was lovend over Atos. Met een hoogste score ooit van 80 uit een mogelijke 100 werd het bedrijf geprezen voor z'n milieu-gerichte beleid, z'n prettige werkomgeving, eerlijke behandeling van werknemers, en het zelf aansturen van benodigde productaanvoer. De halfjaarcijfers waren in orde, maar de koersontwikkeling van Atos laat te wensen over. Maar het is natuurlijk fijn om te horen dat een bedrijf eerlijk en duurzaam optreedt.

Atos SE, voorheen AtosOrigin, is de grootste dienstverlener in Europa op

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

American Axle verkoopt gietijzer productie VS

Zoals veel bedrijven binnen de autosector heeft het Noord-Amerikaanse American Axle (NYSE: AXL) het moeilijk. In Azië, en met name China is de vraag naar onderdelen voor motoren en transmissies flink gedaald. En als gevolg vielen de cijfers voor het 2e kwartaal tegen. Er zit dus niets anders op dan het bedrijf te stroomlijnen in een poging de schuldpositie af te bouwen en de winstmarges te verhogen. In dit kader heeft het bedrijf besloten om z'n ijzergieterijen in de VS te verkopen. Onder de naam Grede beschikt AXL over 10 productielocaties die allerhande gespecialiseerd ijzer gieten voor de productie van auto-onderdelen en industriele toepassingen. De locaties zullen worden verkocht aan Gamut Capital Management voor een bedrag van USD 245 miljoen. 

Gelet op de tegenvallende halfjaarcijfers heeft het management de eerder afgegeven verwachtingen voor FY19 naar beneden bijgesteld. AXL verwacht nu een jaaromzet tussen de USD 6,9 miljard - USD 7 miljard (dit was USD 7,3 miljard - USD 7,4 miljard), met een EBITDA van USD 1,05 miljard - USD 1,1 miljard (dit was USD 1,2 miljard - USD 1,25 miljard). De vrijekasstroom zal rond de USD 250 miljoen uitkomen (dit was USD 340

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Covestro verkoopt z'n laatste polycarbonate sheets

De Duitse polymeren-specialist Covestro AG (1COV) laat weten dat het z'n Europese productielocaties voor de fabricage van polycarbonaat beplating (polycarbonate sheets) zal verkopen aan de Serafin Group. De jaaromzet van deze Europese activiteiten ligt rond de EUR 130 miljoen. Polycarbonate sheets worden gebruikt als alternatief voor glas of perspex, en dan met name voor industriele toepassingen. De doorzichtigheid is gelijk aan glas, maar het product is 250x sterker en breukbestendig. Covestro is bezig met een grondige herstructurering van het bedrijf en wil de productie van polycarbonate sheets in z'n geheel afstoten. De Europeesche locaties zijn de laatste binnen het bedrijf.

Covestro AG is de voormalige MaterialScience divisie van chemiegigant Bayer AG die eind 2015 aan de beurs van Frankfurt werd genoteerd. Het bedrijf heeft wereldwijd 16.000 werknemers in dienst en noteerde over FY2018 een omzet van EUR 14,6 miljard. Covestro is één van 's werelds grootste fabrikanten van polymeren. Het bedrijf wordt momenteel voor EUR 44,70 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder