Blog RSS Feed

Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Michelin verliest marktaandeel in Nederland

Uit de meest recente cijfers van Kwik-Fit Bandenmonitor blijkt dat bandenproducent Michelin in Nederland aan 3,5% marktaandeel heeft ingeleverd. Het marktaandeel daalde ten opzichte van vorig jaar van 22,7% naar 19,7%. Continental, waarmee Michelin de koppositie moet delen, wint daartegen 0,5%. De top tien is goed voor 76% van de het totale marktaandeel, ondanks dat er in Nederland een groot aantal verschillende bandenmerken onder de personenauto’s is gemonteerd. Bij zijn kwartaalbericht werkt Kwik-Fit samen met JES Marketing Onderzoek. Via een steekproef onder 2164 auto’s - in zowel de winter als de zomer - ontstaat volgens beide partijen een betrouwbaar beeld van het wegdekaandeel per bandenmerk.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

AGCO divisie koopt Johnson Systems Inc.

Grain Systems Inc., een divisie van de Noord-Amerikaanse AGCO Corporation (NYSE: AGCO) heeft onlangs Johnson Systems Inc. opgekocht. Het in de staat Michigan (VS) gelegen Johnson Sytems is een fabrikant van stalen super structures gericht op de landbouwsector. Opslagloodsen, ladders, platforms, onluchtingssystemen, en vele andere agrarische producten. Met name de expertise van Johnson Systems als het gaat om de opslag en transport van granen, is een enorme meerwaarde voor de Grain Systems divisie van AGCO. Dankzij de overname kan AGCO z’n klanten met nieuwe producten bijstaan in het stroomlijnen en verhogen van de productiviteit. AGCO is een van ’s werelds grootste fabrikanten en leveranciers van vrijwel ieder denkbaar landbouw werktuig, en wordt momenteel op de beurs van New York voor USD 61,25 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Schuldenplafond Amerika

Momenteel staat de staatsschuld van Amerika weer ter discussie. Het wettelijk vastgesteld schuldenplafond van $ 16,7 biljoen zal naar verwachting volgende maand worden bereikt. Als de Amerikaanse regering na het bereiken van dat plafond nog geld wil lenen om aan haar bestaande betalingsverplichtingen te voldoen, is daarvoor toestemming nodig van het Congres. Mocht het plafond niet worden verhoogd, dan kan Amerika niet meer langer aan haar verplichtingen voldoen, zoals bijvoorbeeld het uitbetalen van ambtenarensalarissen. Dit zou ernstige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie. De geschiedenis leert dat het nog nooit zo ver is gekomen dat het schuldenplafond daadwerkelijk werd bereikt. Sinds Obama president is van Amerika, is dit overigens de derde keer dat dit onderwerp ter discussie staat. Naar verwachting zal dit weer op het laatste moment worden opgelost.
Opmerkelijk is wel onderstaande grafiek. Deze grafiek geeft het verband weer tussen de goudprijs en het schuldenplafond van Amerika. Sinds 1997 loopt de goudprijs parallel op met de Amerikaanse schulden. Echter vanaf 2012 beweegt de goudprijs zich in tegenovergestelde richting.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Owens-Illinois valt weer in de prijzen

Het Noord-Amerikaanse Owens-Illinois (NYSE: OI) werd gisteren onderscheiden met maar liefst vier 2013 Clear Choice Awards. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt door het Glass Packaging Institute aan innovatieve en klantvriendelijke glazen verpakkingen die het getoonde product een duidelijke shelf impact geven. Een glazen pot of fles wordt wereldwijd door consumenten verkozen boven plastic verpakkingen, en geeft veelal een hogere kwaliteitsbeleving. En de Glass Packaging Institute zet elk jaar bedrijven in het zonnetje die hun steentje hebben bijgedragen aan een positieve ‘glas beleving’. Dat OI in de prijzen valt is op zich niet verwonderlijk. Met een omzet van USD 7 miljard is het bedrijf met afstand ’s werelds grootste glasfabrikant, en heeft al vele Clear Choice Awards op z’n mantel staan. Maar goed, deze prijzen staan binnen de glasindustrie zeer hoog aangeschreven en zijn een mooi PR moment voor zowel OI als hun clientele. En dat resulteert doorgaans in een hoop nieuwe opdrachten voor het bedrijf. OI viel dit jaar in de prijzen met ontwerpen voor Kona Longboard Island Lager, Jack Daniels, Starbucks, en Tostitos.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

BlackBerry stemt in met overname

Het Canadese BlackBerry Ltd. (voorheen RIM) zal naar alle waarschijnlijkheid worden overgenomen door het Canadese Fairfax Financial Holdings voor een bedrag van USD 4,7 miljard. Na de overname van Nokia door softwaregigant Microsoft, is BlackBerry de tweede iconische telefoonfabrikant die het onderspit moet delven tegen het iPhone en Android geweld. Fairfax is met een belang van 10% al geruime tijd de grootste aandeelhouder in BlackBerry, en zal namens een grote groep investeerders de overname leiden. BlackBerry Ltd. wordt als gevolg van de overname een privaat bedrijf en zal niet langer op de beurs worden genoteerd. Dit stelt Fairfax in staat om BlackBerry grondig te herstructureren zonder rekening te hoeven houden met bemoeizuchtige aandeelhouders. Voor een bedrijf dat recentelijk meer dan 40% van z’n werknemers moest ontslaan, een miljard dollar verlies moest afboeken op z’n nieuwste smartphone, en dat al maanden achtereen winstwaarschuwingen moet bijstellen, lijkt USD 4,7 miljard een flinke zak met geld. Maar volgens analisten heeft BlackBerry nog wel het een en ander te bieden. Met name de patentenportefeuille, de BlackBerry messenger software en allerhande veiligheidssoftware zijn veel geld waard. Daarnaast heeft BlackBerry nog een zak met geld liggen ter waarde van USD 2,5 miljard. Dus in verhouding valt het overnamebedrag heel erg mee. Ter vergelijk werd Nokia enkele maanden geleden voor USD 7,2 miljard overgenomen.

  Lees verder