Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

India wil goud van burgers gaan opkopen om rupee te ontzien

Indiaase mensen zijn verzot op goud, en de ongebreidelde import van dit goedje zet de nationale munt (rupee) aardig onder druk. Om deze import van goud en uitstroom van ondergewaardeerde rupee’s in te dammen, overweegt de Indiase regering om banken op te dragen goud van particulieren op te kopen. Dit goud zou vervolgens naar smelterijen worden overgebracht en weer beschikbaar zijn voor eventuele verkoop. Eerdere pogingen om de import van goud te controleren (accijnsverhoging tot 10%) hebben tot nu toe weinig effect gehad, en het land is nog steeds met afstand ’s werelds grootste importeur. Alleen al in 2012 bedroeg de import meer dan 860 ton! Naar schatting is er in India meer dan 31.000 ton goud (commercieel) voorradig, met een waarde van USD 1.400 miljard. Als de overheid via de banken ook maar een fractie van dit goud kan afromen, zou er meer dan genoeg goud voorradig zijn om in de binnelandse vraag te voorzien. En dat zou de import (in theorie) kunnen reduceren. Wat de banken voor het goud zullen betalen is variabel en afhankelijk van de spot price. Maar wil de opzet slagen zal het aanzienlijk meer moeten zijn dan de gangbare prijs bij juweliers en pandjeshuizen. Bronnen laten weten dat het plan inmiddels met de banken is besproken en spoedig van start zal gaan.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

India verkoopt dollars om rupee te redden

De Indiase centrale bank gaat aan drie staatsoliebedrijven US dollars verkopen om de handel in rupee’s tegen te gaan. Het zou hierbij gaan om zo’n USD 300 miljoen per dag. Net als de Braziliaanse reaal zit de Indiase rupee al geruime tijd in een vrije val, en is inmiddels meer dan 20% in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Omdat de handel in olie voor het grootste deel in dollars plaatsvindt zijn Indiase importeurs genoodzaakt om hun rupee’s voor dollars in te wisselen, en deze valutahandel komt de waarde van de rupee niet ten goede. Door de staatsbedrijven dollars van de staat te laten aankopen, verwacht de Indiase regering dat er minder rupee’s op de valutamarkten zullen worden verhandeld. En dat maakt een munt doorgaans sterker. India bezit geen noemenswaardige olieindustrie en moet meer dan 80% van z’n dagelijkse behoefte importeren. Wat dat betreft zit het India op meerdere vlakken tegen. Door het conflict in Syrie zit de angst voor verdere escalatie in het Midden-Oosten er weer goed in, en zijn de olieprijzen als gevolg flink gestegen. Dus voor olie-importerende landen als India breken dure tijden aan. En met een zwakke rupee worden de benodigde dollars extra duur. Daarnaast heeft India te kampen met een enorme daling van buitenlandse investeerders. Door de aangekondigde stop op het Amerikaanse QE (quantitative easing) beleid is de rente in de VS langzaam aan het stijgen, en wordt het steeds duurder voor investeerders om dollars te lenen voor hun buitenlandse ‘avontuurtjes’. Gevolg voor India is een krimpende economie, stijging van de import, inflatie en een verdere daling van de rupee.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Winstwaarschuwing Joy Global

Gisteren maakte Joy Global haar derde kwartaal cijfers bekend. Het bedrijf dat met veel bedrijven in verband gebracht als overname kandidaat is een wereldwijde producent van mijnbouwmachines en verleent tevens service en diensten aan de machines die de grondstoffen uit de mijn winnen. Joy Global geeft een winstwaarschuwing af. Het orderboek is met 36% geslonken. Om deze klappen op te vangen heeft het bedrijf behoorlijk in de kosten moeten snijden. In vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar viel de netto omzet met 4,9% terug naar $ 1,3 miljard.
joy

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

JP Morgan moet miljardair USD 50 miljoen betalen

Beleggingsbank JP Morgan heeft de aanklacht die door de Russische miljardair Leonard Blavatnik was ingediend, verloren. Blavatnik, een van ’s werelds rijksten, had de grootste bank van de VS in 2009 aangeklaagt wegens riskant beheer van z’n portefeuille. Ondanks zijn wens om het geld conservatief te laten beheren had JP Morgan meer dan 20% van het vermogen in de zeer riskante mortgage backed securities belegd. En hoe het die beleggingsproducten is vergaan is alom bekend. De Rus had initieel een vergoeding van USD 100 miljoen geeist, maar moet genoegen nemen met ’slechts’ USD 50 miljoen. Dit is al de zoveelste smet die het imago van JP Morgan in korte tijd moet incasseren. Nog geen maand geleden moest de bank USD 410 miljoen boete betalen aan de Amerikaanse Federal Energy Regulatory Commission (FERC) voor het illegaal manipuleren van de energie markten. JP Morgan had d.m.v. “manipulative bidding strategies” de prijs van elektra in California en de Midwest flink doen stijgen, en dat werd niet gewaardeerd. En dan was er natuurlijk nog het ‘London Whale’ beleggingsdebacle van vorig jaar, waarbij JP Morgan een verlies van USD 6,2 miljard mocht noteren. Desondanks overleefde topman Jamie Dimon een recente vote of confidence met ruime meerderheid. En dat is niet verwonderlijk als je bedrijf per kwartaal een winst van USD 6 miljard boekt. Maar als de vuile was zich zo blijft opstapelen zouden sommige aandeelhouders wel eens van mening kunnen veranderen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Pensioenfondsen beleggen 14 procent in Nederland

Naar aanleiding van een maatschappelijke discussie heeft De Nederlandse Bank het beleggingsgedrag van Nederlandse pensioenfondsen onder de loep genomen. Het onderzoek toont aan dat de verschillende fondsen ongeveer 14% van hun vermogen beleggen binnen de landsgrenzen. Het totale wereldwijd belegde vermogen van de pensioenfondsen bedraagt om en nabij de 960 miljard euro, waarvan 134 miljard euro in Nederland wordt geïnvesteerd. Een kleine 13 miljard euro zit in Nederlandse hypotheken en 1 miljard euro in het MKB. Dergelijke investeringen zijn natuurlijk een enorme stimulans voor de economie, en het kabinet is al geruime tijd aan het babbelen over mogelijke fiscale maatregelen om pensioenfondsen te verleiden meer geld in Nederland te investeren. To be continued.

  Lees verder