Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

S&P voorziet magere jaren voor de Nederlandse economie

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s blijft de groei van de Nederlandse economie de komende jaren gering. Dalende huizenprijzen, bezuinigingen en terughoudendheid binnen het bankwezen, en een hoge schuldenlast van huishoudens zitten herstel in de weg. S&P verwacht dat de huizenprijzen in 2013 - 2014 een kleine 4% zullen dalen, en daarmee komen we zo’n 23% lager uit dan de hoogtij dagen van 2008. Op zich is dit geen slechte ontwikkeling, want de huizenprijzen in Nederland waren buitensporig hoog. Maar gekoppeld aan de hoge schuldenlast onder het volk en de afwachtende houding bij banken zal het niet helpen de binnenlandse vraag te stimuleren. Nederland zal de komende jaren dus in toenemende mate zijn aangewezen op de export. Volgens S&P zal de export volgend jaar 15% hoger liggen dan in 2008, en voornamelijk bestaan uit wederuitvoer. Wederuitvoer is simpel gesteld de doorvoer van in het buitenland geproduceerde goederen. Natuurlijk levert dit geld op, maar het heeft aanzienlijk minder invloed op economische groei dan de export van in Nederland geproduceerde goederen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

BlackBerry wederom in de problemen

Het nieuwe boekjaar is teleurstellend begonnen voor de Canadese mobieltjesfabrikant BlackBerry, dat z’n eerste kwartaal (juni 2013) moest afsluiten met een verlies van USD 84 miljoen. De nieuwe bedrijfsnaam (BlackBerry ging tot vorig jaar als Research In Motion door het leven) en een nieuwe smartphone (Z10) lijken vooralsnog weinig effect te hebben. Toen het bedrijf eind maart 2013 z’n boekjaar tegen alle verwachtingen in met een winst van USD 98 miljoen afsloot, leek de zon eindelijk door te breken. Maar analisten lieten snel weten dat de mooie cijfers vooral te danken waren aan allerhande kostenbesparingen, en niet aan een verhoogde omzet. En dat lijkt zich nu te bevestigen. Beleggers zijn in ieder geval van mening dat BlackBerry ondanks de nieuwe producten moeite zal hebben om een marktaandeel terug te pakken van Apple en Samsung. De koers van BlackBerry daalde gisteren als gevolg met meer dan 28%.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Oil States International opent weer een lodge

De Canadese dochtermaatschappij van Oil States International, de PTI Group, heeft vandaag laten weten dat de nieuwe Boundary Lodge geopend is. Oil States International (OIS). is een marktleidend oilfield service provider die allerhande apparatuur en ondersteunende diensten levert aan olie- en gasindustrie. Maar het bedrijf heeft eveneens een zeer lucratieve niche gevonden met het bouwen van luxe, all-in accommodaties voor het personeel van olie- en gasproducenten. Deze lodges worden voor het overgrote deel opgebouwd in afgelegen gebieden waar exploratie plaatsvindt en vrijwel geen infrastructuur voorhanden is. Zo ook de nieuwe Boundary Lodge. Gelegen in het verlaten zuiden van de Canadese Saskatchewan provincie is deze lodge strategisch geplaatst in de nabijheid van het bekende Bakken schalie olie- en gasdeposito. Het ‘hotel’ heeft 350 kamers, aangevuld met vergaderzalen, bioscoop, fitnessruimtes, en relaxkamers. Daarnaast verzorgt OIS alle benodigde catering, schoonmaakdiensten, wasserettes, internetverbindingen, etc. De accommodatie divisie van OIS is inmiddels zo succesvol dat grote aandeelhouders als David Einhorn en JANA Partners er regelmatig op aandringen om deze divisie af te splitsen en als apart bedrijf in de markt te zetten.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Herstel Amerikaanse economie zet door

Steeds meer signalen wijzen erop dat de Amerikaanse economie aan het herstellen is. Zo blijkt uit de Case-Shiller-Index van Standard & Poor’s, een beroemde vastgoedindex in Amerika, dat de huizenprijzen in de tien grootste steden van Amerika in April 2,6% hoger zijn dan de maand van te voren. In de twintig grootste stedelijke gebieden zijn de huizenprijzen met 2,5% gestegen.
Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel blijkt dat de verkoop van nieuwe eensgezinswoningen in mei zijn gestegen met 2,1% ten opzichte van vorige maand.
Tevens blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau The Conference Board dat het consumentenvertrouwen in juni verder is toegenomen. De Amerikaanse consumenten zijn betreffende de economische verwachtingen voor de komende zes maanden ook een stuk optimistischer geworden. Overigens is bevinden de cijfers zich op het hoogste pijl sinds januari 2008.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Owens-Illinois en Amorim lanceren de HELIX

’s Werelds grootste fabrikant van kurk (producten) en ’s werelds grootste fabrikant van glazen potjes en flessen, introduceerden onlangs op de Vinexpo hun nieuwste innovatie, de HELIX. Om een oplossing te vinden voor het aloude probleem van ‘kurk terug in fles’ zijn de R&D divisies van Owens-Illinois en het Portugese Amorim 4 jaar lang om de tafel gaan zitten, om uiteindelijk een wijnfles te ontwerpen met schroefdraad in de hals, vergezeld van een kurk met schroefdraad profiel. Op deze manier kunnen wijnliefhebbers wereldwijd hun geliefde kurken afsluiting blijven gebruiken, maar dan met het gemak van een schroefdop. Een oplossing zo simpel en vanzelfsprekend dat je je afvraagt waarom het zo lang heeft moeten duren. Maar dat geldt voor meer ingenieuze producten. De HELIX werd tijdens de ontwikkelingsfase grondig gekeurd door zowel vinologen als doorsnee consumenten, en de nieuwe afsluiting voldoet aan de strengste eisen voor behoud van smaak, kleur, en aroma. Bijkomend voordeel is dat liefhebbers bij het openen van een fles nog altijd kunnen genieten van de feestelijke ‘knal’. Alles wijst erop dat de HELIX een groot succes zal worden, en dat Owens Illinois en Amorim flink wat orders kunnen verwachten voor nieuwe flessen en kurken.

  Lees verder