Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

DXC Technology sluit een moeizaam FY20 af

Het Noord-Amerikaanse DXC Technology (NYSE: DXC) publiceerde gisteren de cijfers voor het 4e kwartaal van boekjaar 2020 (t/m 31/3) alsmede de jaarcijfers. Met USD 4,8 miljard lag de kwartaalomzet min of meer gelijk aan een jaar geleden, en ook de jaaromzet van USD 19,6 miljard was vergelijkbaar met vorig jaar (FY19 USD 20,7 miljard). Dat de verdiensten op hetzelfde niveau bleven was te danken aan de Global Business Services divisie die z'n omzet met +5,3% zag stijgen. Dit compenseerde het verlies van de Global Infrastructure Services divisie enigszins.

Maar het bedrijf had gedurende FY20 te maken met flink wat boekhoudkundige afschrijvingen, herstructureringskosten, en een flinke afschrijving op de goodwill waardering. Alles bij elkaar moest er USD -24 miljard worden afgeschreven waardoor er uiteindelijk een nettoverlies van USD -5,4 miljard (USD -20,76 per aandeel) in de boeken werd bijgeschreven. Als we het gros van de doorgaans eenmalige afschrijvingen niet meenemen (non-GAAP) dan komen de netto verdiensten uit op USD +5,58 per aandeel.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Huntsman Corp. sluit bewogen 1e kwartaal af

Chemiegigant Huntsman Corp. (NYSE: HUN) sloot onlangs een bewogen 1e kwartaal af. Allereerst werd voor USD 350 miljoen het Amerikaanse Icynene-Lapolla aangekocht, een toonaangevende fabrikant van spray polyurethane foam (SPF) isolatieschuim voor huizen en kantoren met een jaarlijkse omzet van USD 230 miljoen. Tevens werd onlangs de aankoop van CVC Thermoset Specialties voltooid. CVC is een Noord-Amerikaans fabrikant van specialty chemicals voor de productie van composieten, harsen, coatings, en lijmen met een jaarlijkse omzet van USD 115 miljoen. Huntsman betaalde USD 300 miljoen voor CVC.

En er kwam ook geld binnen, want in januari werd de voorgenomen verkoop van de chemical intermediates divisie (PO/MTBE) en de surfactants divisie afgesloten. Deze activiteiten werden verkocht aan het Indiase/Thaise Indorama Ventures (petrochemie) voor een kleine USD 2 miljard. Hiervan was USD 1,6 miljard in contanten.

Uiteindelijk werd het 1e kwartaal van boekjaar 2020 afgesloten met netto inkomsten van USD 708 miljoen, een flinke stijging tov. Q1 FY19 (USD 131 miljoen). Maar dit heeft zeker te maken met alle bovengenoemde gebeurtenissen, want de aangepaste inkomsten van USD 65 miljoen kwamen flink lager uit dan de USD 85 miljoen van een jaar geleden. De aangepaste EBITDA noteerde USD 165 miljoen met een vrijekasstroom van USD 100 miljoen. Het bedrijf heeft een kleine USD 3 miljard aan krediet en contanten tot z'n beschikking, en kocht het afgelopen kwartaal 5,4 miljoen eigen aandelen op. 

De Huntsman Corporation werd in 2004 aan de de beurs van New York genoteerd, maar het bedrijf is in verschillende samenstellingen al sinds 1970 actief. Wat meer dan 40 jaar geleden begon als de Huntsman Container Corporation en de productie van de bekende Big Mac “clamshell” verpakkingsdoosjes, is inmiddels verworden tot een marktleidend fabrikant van zogeheten specialty chemicals. n tegenstelling tot vroeger levert het bedrijf dus geen afgewerkte, gebruiksklare producten meer af, maar is de focus gericht op de zeer lucratieve ontwikkeling en productie van essentiële ingrediënten. Huntsman wordt momenteel voor USD 18,40 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Westrock publiceert cijfers Q2 FY20

Het Amerikaanse WestRock (NYSE: WRK) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal (t/m 31/3) van FY20. Met USD 4,45 miljard lag de omzet -3,7% lager dan een jaar geleden. De aangepaste EBITDA noteerde USD 708 miljoen (Q2 FY19: USD 757 miljoen) met netto inkomsten van USD 335 miljoen (Q2 FY19: USD 396 miljoen). De winst per aandeel kwam uit op USD 0,62 per aandeel (Q2 FY19: USD 0,80 per aandeel). De dalende inkomsten waren voor het overgrote deel te wijten aan een lagere verkoopprijs van de kartonnen producten. Dit werd enigszins gecompenseerd door een hoger verkoopvolume.

Om zich in te dekken tegen de gevolgen van COVID-19 heeft Westrock de inkomens van het kader met 25% teruggeschroefd, alsmede allerhande premies opgeschort. Voorgenomen investeringen zijn met USD 150 miljoen gereduceerd. Westrock heeft USD 2,5 miljard tot z'n beschikking bestaande uit diverse kredietregelingen en contanten.

Westrock is één van ’s werelds grootste fabrikanten van verpakkingsmiddelen zoals opvouwbare kartonnen dozen, kartonnen displays, kartonnen doosjes en b

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Atlas Corporation doet goede zaken in 1e kwartaal

Asset management bedrijf Atlas Corporation (NSYE: ATCO) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van boekjaar FY2020. Met USD 308 miljoen mocht er een recordproductie in de boeken worden bijgeschreven, aangevuld met een operationele winst van USD 127 miljoen.Ook dit was een record. Het bedrijf heeft USD 394 miljoen in kas en keerde het afgelopen kwartaal z'n eerste dividend uit (USD 0,125 per aandeel. Niettegenstaande alle COVID-19 gerelateerde perikelen durfde ATCO het aan om z'n eerder afgegeven omzetverwachting voor FY20 te verhogen naar USD 1,18 miljard - USD 1,22 miljard. Een geringe verhoging, maar toch.

Dat er het afgelopen kwartaal records werden gevestigd is niet zo verwonderlijk. De Atlas Corporation is in zekere zin een voortzetting van de Seaspan Corporation, maar dan aangevuld met de verdiensten van het onlangs aangekochte APR Energy. Zowel Seaspan als APR zijn van de beurs gehaald en ondergebracht in de holding constructie Atlas Corporation.

APR Energy is een leasebedrijf dat zich richt op de verhuur van mobiele apparatuur voor het opwekken van energie (elektriciteit) zoals gasturbines. De klantenkring bestaat uit grote bedrijven en (overheids) nutsbedrijven.

Seaspan is 's werelds grootste onafhankelijke leasebedrijf voor de verhuur van containerschepen. Het bedrijf beschikt momenteel over een vloot van 123 schepen variërend in capaciteit van 2.500 TEU (twenty-foot equivalent units; 20-voet containers) tot de ‘grote jongens’ met een belading van 13.000 TEU - 14000 TEU. De clientèle bestaat uit vrijwel alle grote containerverschepers waaronder COSCO Shipping, Yang Ming, MOL, Maersk, Evergreen, CMA CMG, en Hapag-Lloyd. De totale beladingscapaciteit van Seaspan ligt nu boven de 1 miljoen TEU. Het bedrijf noteerde het afgelopen kwartaal een bezettingsgraad van 98% en heeft inmiddels charters gevonden voor alle 123 schepen.

Atlas Corporation wordt momenteel op de beurs van New York voor USD 7,20 per aandeel verhandeld.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Berkshire Hathaway verkoopt belang in Goldman Sachs

Het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) heeft z'n belang in de Amerikaanse beleggingsbank Goldman Sachs flink gereduceerd. Van de 12 miljoen aandelen werden er 10 miljoen verkocht en zijn er nu nog enkel  'gewone' aandelen over. Voorheen had BRK ook zogeheten preferred stocks in handen die een hoog dividend uitkeerden. Het belang van BRK was van vitaal belang voor Goldman Sachs gedurende de crisis van 2008.

BRK's CEO Warren Buffett voorziet moeilijke tijden voor beleggingsbanken nu de rentevoet (vrijwel) overal op 0% staat. Ook het belang in de belegingsbank JP Morgan Chase werd met 2 miljoen aandelen teruggeschroefd, al heeft BRK hier nog altijd een belang van 58 miljoen aandelen.

Buffett is overigens niet volledig anti-bank. Zijn belang in PNC Financial (NYSE:PNC) werd verder uitgebreid, en BRK is al geruime tijd grootaandeelhouder in Bank of America (NYSE: BAC) en Wells Fargo Bank (NSYE: WFC).

  Lees verder