Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Prysmian tekent windmolencontract VS

De Italiaanse Prysmian Group (Milaan: PRY) laat weten dat het bedrijf een contract heeft getekend met Vineyard Wind, LLC, een Amerikaans bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van offshore windenergieparken lang de kust van de VS. Vineyard is een 50/50 joint venture tussen Copenhagen Infrastructure Partners en Avangrid Renewables. Voor een bedrag van EUR 200 miljoen zal Prysmian de vereiste kabels leveren om de offshore windmolenparken van Vineyard met het elektragrid op het vaste land te verbinden. Het gaat om 134km HVAC (High Voltage Alternating Current) kabels die een lading van 220.000 V kunnen transporteren.

Prysmian is een bedrijf dat zich specialiseert in de productie en distributie van kabels, besturingssystemen en allerhande accessoires voor energieleveranciers en de telecommunicatieindustrie. Mede dankzij de a

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Conduent publiceert cijfers 1e kwartaal FY19

Het Amerikaanse Conduent, Inc. (NYSE: CNDT) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van boekjaar 2019, en daar was weinig reden tot vreugde. De omzet noteerde USD 1,16 miljard, een daling van -18,5% ten opzichte van vorig jaar. En met een verlies van USD -308 miljoen deden de netto inkomsten het niet veel beter. Dit resulteerde in een verlies per aandeel van USD 1,49. Een groot gedeelte van dit verlies kwam voor rekening van de Transportation divisie, die als gevolg van tegenvallende groei, hogere verzendkosten, en het beïndigen van diverse contracten, een verlies van USD 284 miljoen moest opvoeren.

Al met al werd er het afgelopen kwartaal voor USD 952 million aan nieuwe contracten getekend, een daling van 26,4% YoY.  Nieuwe clientèle daalde 38.7% en contractverlengingen daalden 21.5%.

Conduent is 's werelds grootste speler binnen het lucratieve segment van Business Proscess Outsourcing (BPO). Kort door de bocht kan je stellen dat het bedrijf is gespecialiseerd in het overnemen en uitvoeren van bedrijfsprocessen, zodat de klant zich op 'belangrijkere' activiteiten kan richten. Je moet hierbij denken aan het opzetten en b

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Elior neemt afscheid van concession catering

De Franse cateraar Elior Group (Parijs: ELIOR) laat weten dat het bedrijf naar verwachting halverwege 2019 afscheid zal nemen van z'n concession catering activiteiten. Voor een bedrag van EUR 1,54 miljard zal Elior deze zomer z'n Areas divisie overdragen aan de Franse private equity belegger, PAI Partners.

In tegenstelling tot het traditionele (contract) catering richt concession catering zich op zelfvoorzienende eet- en drinkgelegenheden die in z’n geheel door Elior worden uitgebaat. Dit kan een restaurant in de binnenstad zijn, of een eetkiosk op een luchthaven, een uitspanning bij een tankstation op de snelweg, of een takeaway op een treinstation. Met de verkoop van deze activiteiten kan Elior zich volledig richten op contract catering en de diensten van Elior Services.

Elior Services is een relatief kleine divisie binnen Elior die niets met eten of drinken te maken heeft. Het overgrote deel van de activiteiten richt zich op de schoonmaak van gezondheidsinstellingen, kantoren en industriële productielocaties. Maar er is inmiddels ook een tak die zich wat meer op facilitaire diensten richt zoals het beman

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Buffett investeert voor USD 1 miljard in Amazon

Rond de tijd dat Warren Buffett liet weten een financlele bijdrage te willen leveren in de voorgenomen fusie van oliemaatschappijen Anadarko en Occidental, werd ook bekend dat hij namens zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway (NYSE: BRK-B) een positie in online winkelier Amazon had genomen. Alleen de hoeveelheid was niet bekend. Uit onlangs bij de SEC ingediende 13F formulieren blijkt dat het om 483.300 aandelen gaat die op de datum van aanschaf (rond eind maart) USD 860 miljoen kosten. Deze positie is momenteel USD 904 miljoen waard.

Naast de aankoop van Amazon werden posities in JPMorgan Chase en Red Hat verder uitgebreid. Posities in Wells Fargo Bank en Southwest Airlines werden afgebouwd.

Berkshire Hathaway is een conglomeraat van 90 geprivatiseerde bedrijven actief in uiteenlopende sectoren als verzekeringen, spoorwegen, luchtvaart, energie, chemie, banken, voedingswaren, en vele anderen. Daarnaast heeft het bedrijf een winstgevende beleggingsportefeuille. De B aandelen van Berkshire Hathaway worden momenteel voor USD 203,- per stuk verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Avnet presteert conform verwachtingen

Het Noord-Amerikaanse Avnet (NYSE: AVT) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal (t/m 31/3) van FY2019. Met een omzet van USD 4,7 miljard noteerde het bedrijf vergelijkbare cijfers met een jaar geleden. De operationele inkomsten lieten met USD 153 miljoen evenwel een mooie stijging zien. Dit was vorig jaar maart nog een verliespost van USD 58 miljoen. De vrijekasstroom bedroeg USD 269 miljoen, en de winst per aandeel noteerde USD 0,87. Dit was een jaar geleden nog een verlies van USD 2,64 per aandeel.

Avnet betaalde gedurende het kwartaal voor USD 22 miljoen aan dividend uit. Daarnaast werd er voor USD 117 miljoen aan eigen aandelen opgekocht.

Als je op zoekt bent naar een elektrisch onderdeel dan is de kans groot dat Avnet het in huis heeft. Het bedrijf is één van ‘s werelds grootste distributeurs van elektronische componenten en speelt als zodanig een onmisbare rol in de uiteindelijke fabricage van vrijwel alle elektronische artikelen en toepassingen voor consumenten, industrieel en militair gebruik. Met een kleine 16.000 werknemers actief in 125 landen, distribueert Avnet elektronische componenten, computeronderdelen, en embedded subsystems van 600 toonaangevende fabrikanten als Microsoft, IBM, 3M AMD, Panasonic, Red Hat, Intel, TDK, Toshiba, Samsung, en vele, vele anderen. Avnet wordt momenteel voor USD 44,- per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder