Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Goodyear bouwt nieuwe productielocatie in VS

Dankzij een sterke cash flow in 2013 kan de bekende Noord-Amerikaanse bandenfabrikant Goodyear Tire & Rubber Co. (NYSE: GT) weer de nodige investeringen doen, en liet onlangs een paar plannetjes de revue passeren. Zo liet het bedrijf weten dat er USD 500 miljoen apart is gezet voor de bouw van een nieuwe bandenfabriek in de VS. De constructie zal in 2015 aanvangen, en de eerste banden zullen naar verwachting begin 2017 naar buiten rollen. Verder zal Goodyear de komende 2 jaar een kleine USD 1,1 miljard uittrekken voor de verhoging van z’n kwartaaldividend, alsmede een extra USD 400 miljoen voor de reductie van de schuldenlast.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Investor AB dendert door

Gisteren werd bekend gemaakt dat private equity bedrijf EQT haar belang in Sausalitos Holding gaat verkopen. Sausalitos is een Mexicaanse tapasbar met vestigingen door heel Duitsland. Voor de mensen uit het zuiden van Nederland, die wel eens in Aken komen, is deze tapasbar zeer bekend. Investor AB heeft samen met nog 2 partijen EQT opgericht in 1995. Nog steeds heeft Investor AB een belang in EQT.
Net als Sausalitos zijn ook Eurocard, Mastercard en Visa een onderdeel van Investor AB. Investor AB heeft namelijk een belang van meer dan 20% in het Zweedse SEB (Skandinaviska Enskilda Banken), eigenaar is van deze bedrijven. Zo nam SEB bijvoorbeeld Eurocard in 2008 over. Eurocard is overigens een creditcard die in 1964 door een telg uit de Zweedse familie Wallenberg werd geïntroduceerd als antwoord op American Express.
Ondanks alle kruisbestuivingen dendert de koers van de Europese variant van Berkshire Hathaway Inc. gewoon door. Ruim een jaar geleden brachten wij dit mooi bedrijf al eens onder de aandacht op de website van de Kritische Belegger (Het Europese broertje van Buffett). Toen stond de koers van dit aandeel op SEK 188,-. Momenteel staat de koers op SEK 260,- Een stijging van maar liefst 38%. Twee weken geleden werd er nog een dividend van SEK 8,- per aandeel uitgegeven.
De Netto Asset Value (NAV) van investor AB bedraagt per 31 maart 2014 SEK 299,- per aandeel.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Overname door Harman international

Afgelopen week maakte Harman International bekend dat men het bedrijf AMX LLC gaat overnemen. Harman Industries is één van ‘s werelds meest gelauwerde en toonaangevende producenten van hoogwaardige audioapparatuur. Daarnaast is het bedrijf met afstand marktleider op het gebied van automotive audio & infotainment systems.
Harman tekende voor de overname van AMX LLC een overeenkomst met The Duchossois Group Inc, die AMX verkopen. Het gaat hierbij om een bedrag van $365 miljoen. AMX LLC is een toonaangevende leverancier van beheers en automatiseringssystemen en van audio en video schakelaars. De overname sluit uitstekend aan op de dienstverlening van Harman.
AMX heeft ruim 600 medewerkers in dienst verdeeld over 19 verschillende locaties wereldwijd.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Stanley Black and Decker sponsort FC Barcelona

Stanley Black and Decker wordt officiële clubsponsor van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona. Stanley is uiteraard bekend bij vrijwel iedereen dankzij het ‘Stanley Mes’. Hetgeen al jaren een begrip is bij iedere professionele en hobbyklusser. Black and Decker dankt haar naam aan de bekende boormachines.
Er is een overeenkomst gesloten die zal lopen tot 2017 met een mogelijke verlenging van een jaar. Dit strategische partnerschap zal een aanzienlijke merkzichtbaarheid aanbrengen voor een aantal van ’s werelds meest bekende en gewaardeerde merken van gereedschap. Ook zal er LED-reclame tijdens de wereldwijde en wekelijkse uitzendingen in meer dan 200 landen van de wedstrijden van het team te zien zijn. Tevens krijgt het bedrijf aandacht op Barca TV en op de website en de social media van de club. Die worden gevolgd en bekeken door meer dan 320 miljoen fans en volgers.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Atos koopt Franse IT beheerder Bull

De Franse multinational Atos S.A. (Parijs: ATO) zal voor een bedrag van Euro 620 miljoen (Euro 4,90 per aandeel) het Franse IT bedrijf Bull (Parijs: BULL) overnemen. Bull noteerde in FY2013 een omzet van van Euro 1,3 miljard en is een marktleidend serviceverlener op het gebied van Cloud opslag/computing, Cybersecurity (online gegevensbeveiling), en Big Data. Daarnaast is het bedrijf binnen Europa de grootste op het gebied van High Performance Computing. Wat betreft Cloud computing zijn Atos en Bull momenteel de nummers 5 en 10 van West-Europa. Maar met de integratie van Bull stijgt Atos met stip naar de mondiale nummer 2 positie (achter Amazon) binnen dit zeer winstgevende en snelgroeiende segment. Daarnaast wordt het bedrijf een hele grote speler op het gebied van Cybersecurity. De overname werd gisteren door de raad van bestuur van Bull unaniem goedgekeurd, dus het is nu wachten op de goedkeuring van allerhande overheidsinstanties.

  Lees verder