Blog RSS Feed

Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Hoop voor Solarworld?

Afgelopen week zijn de prijzen van zonnepanelen in Europa meer dan 10% gestegen. Deze stijging wordt veroorzaakt door een dreiging van Europa met een importheffing op zonnepanelen uit China. OP 6 juni 2013 moeten deze strafmaatregelen ingaan vanwege oneerlijke concurrentie. Importeurs en installateurs lopen al vooruit op deze maatregel en zien de prijzen al fors oplopen. Een nadeel van deze prijsstijging is dat het aantal orders ook afneemt. Aangezien de marges die zonnepanelen opleveren kleiner worden, is het minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Als er niet snel een einde komt aan de handelsoorlog met China, kunnen de prijzen van de panelen nog verder oplopen. In december kondigde Amerika al aan om iets te doen tegen de oneerlijke concurrentie (zie bericht).In een eerder artikel op de Kritisiche Belegger “Uitkering met zonne-energie” werd de obligatie van Solarworld besproken. De koers van deze obligatie (2016) is inmiddels teruggezakt naar 25%. Indien het bedrijf haar hoofd boven water weet te houden, bedraagt het effectief rendement van deze obligatie 59,08% per jaar.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Biotech-bedrijven zijn populaire belegging

UIt een vorige week gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse Bespoke Investment Group blijkt dat risicovolle aandelen enorm in de belangstelling staan. Met name beleggingen in de biotechnologiesector hebben een enorme vlucht genomen. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd er voor meer dan 725 miljoen dollar gestoken in beursgangen van nieuwe biotech-bedrijven, een evenaring van heel 2012. De biotechnologie richt zich onder andere op genetische manupilatie, kweken van organen, en het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Daar slechts 1 van de 10 bedrijven er daadwerkelijk in slaagt om commercieel succesvolle producten te ontwikkelen wordt een bio-tech investering gezien als zeer risicovol. De beleggersinteresse voor dit soort producten is dan ook een uitstekende graadmeter voor het economische klimaat. In de crisisjaren 2008 en 2009 was er vrijwel geen interesse en betrof slechts 5% van de totale hoeveelheid beursgangen in de VS een biotech-bedrijf. In 2013 bedraagt dit percentage al meer dan 15%. In de ‘gezonde’ jaren tussen 2004 en 2007 was het niet uitzonderlijk dat er per jaar meer dan 2 miljard dollar werd gestoken in nieuwe bio-tech upstarts, en afgaande op de eerder vermelde cijfers zou 2013 (ondanks alle doemberichten) wel eens een ‘economisch gezond’ jaar kunnen worden.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Japan, het land van de rijzende Nikkei….en soms even niet.

Gisteren daalde de Japanse beurs met ruim 7%. Vandaag zien we de beurs bewegen tussen een winst van 3% en een verlies van 3%. Is de stijging van de Nikkei afgelopen? Zal de zon niet meer opkomen in het oosten? Zo’n vaart zal het niet lopen. Wanneer een beurs in een paar maanden tijd met meer dan 50% stijgt, is het niet meer dan normaal dat er eens een correctie plaats zal vinden. Laten we eens kijken naar waarderingen dan zien we dat de Japanse beurs nog steeds handelt rond 1,4 keer de boekwaarde en 16 keer de verwachte winst. Japan is nog steeds niet echt duur. Ook permabear Marc Faber - redacteur van het Gloom Boom & Doom Report - voorspelde een Japanse correctie in een interview op Yahoo’s Talking Finance drie dagen geleden. “Ik denk dat we een correctie nodig hebben om wat lucht te verschaffen. Maar ik denk wel dat ik dan weer sommige Japanse aandelen ga kopen”. Zeker gezien het zeer ruimhartige stimulerende beleid van de Japanse centrale bank, blijft de Nikkei interessante beleggingen bieden.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Amerikaanse FED overweegt vermindering opkopen obligaties

Gisteren heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (FED), laten weten dat de FED in de komende vergaderingen overweegt om het opkopen van obligaties te verminderen (”Tapering”). Op dit moment koopt de FED iedere maand een bedrag van circa $ 85 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekobligaties (mortgage-back securities) om de liquiditeit in de financiële markten te verruimen. Het doel van deze liquiditeitsverschaffing was onder andere het mogelijk maken van de herstructurering van de Amerikaanse financiële sector en een herstel van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten. Eind 2012 bleek al dat enkele leden van de FOMC (Federal Open Market Committee) voor het terugbrengen van het Amerikaanse opkoopprogramma van obligaties was en het bleek in de notulen dat de discussie hierover binnen het Committee was begonnen. Bernanke heeft toen twee indicatoren bekendgemaakt waar de FED naar kijkt voordat de FED zou besluiten om het opkoopprogramma te gaan stoppen cq. verminderen. Het werkloosheidspercentage zou naar 6,5% gedaald moeten zijn en/of de inflatie zou naar 2,5% gestegen zijn. Beide percentages zijn tot op heden nog niet bereikt. De inflatie blijft op een laag niveau ondanks het stimuleringsprogramma. De arbeidsmarkt verbetert heel geleidelijk. In het verleden heeft Bernanke aangegeven dat men niet de fout moet maken dat men te vroeg stopt met de economische stimuleringsmaatregelen, dit op basis van zijn uitgebreide kennis van de economische depressie in de jaren ‘30. Ben Bernanke heeft gisteravond dan ook aangegeven dat het verminderen van het bedrag aan op te kopen obligaties zeker niet betekent dat het stimuleren stopt. Naar aanleiding van de commentaren van Bernanke is de Japanse Nikkei-index vanochtend 7,3% lager gesloten, zijn de beurzen in Europa vandaag 1% tot 2% lager geopend en is de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties gestegen tot boven de 2%.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

George Soros, goud en goudmijn aandelen. Het echte verhaal.

Afgelopen vrijdag werd nabeurs bekend gemaakt door de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) dat Soros Fund Management LLC, het hedgefund van miljardair George Soros, een aanzienlijke positie heeft ingenomen op de GDXJ Junior Gold Miners Index, de index van junior goudmijn bedrijven.

  Lees verder