Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Seaspan Corp. ontvangt nieuwe schepen

De Seaspan Corporation laat weten dat de laatste van de 4 recent aangekochte containerschepen is ontvangen en in bedrijf is gesteld. Alle 4 de schepen hebben een belandingscapaciteit van 12.000 TEU en zijn voorlopig voor 5 jaar in dienst van een toonaangevend vervoersbedrijf. De aankoop van de schepen is op basis van een 10-jarig leasecontract. Na 10 jaar zal Seaspan de schepen aankopen voor een reeds afgesproken bedrag.

Seaspan is 's werelds grootste onafhankelijke leasebedrijf voor de verhuur van containerschepen. Het bedrijf beschikt inmiddels over een vloot van 123 schepen variërend in capaciteit van 2.500 TEU (twenty-foot equivalent units; 20-voet containers) tot de ‘grote jongens’ met een belading van 13.000 TEU - 14000 TEU. De totale belandingscapaciteit van Seaspan's vloot bedraagt 1.023.000 TEU. De bezettingsgraad van de vloot noteerde over FY19 rond de 90%, en dat is het hoogste percentage sinds 2014. Het bedrijf vertegenwoordigd een kleine 8% van de mondiale containervloot.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

TechnipFMC publiceert cijfers 1e kwartaal

De Frans/Amerikaanse oil field service provider TechnipFMC (NYSE: FTI) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY20. En conform de gehele olie- en gassector moesten flinke verliezen in de boeken worden bijgeschreven. De omzet noteerde met USD 3,1 miljard nog een stijgng van 7,5% YoY. Maar de netto inkomsten noteerden een verliespost van USD 3,2 miljard met een verlies per aandeel van USD 7,28. Dit verlies had alles te maken met herberekening van de total asset value van de Subsea en Surface Technologies divisies die USD 3,16 miljard daalde. Deze herberekening was het gevolg van de dalende olie- en gasprijzen. Naast deze impairment charge werd er ook voor een kleine USD 50 miljoen aan directe COVID-19 verliezen ingeboekt.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Exor neemt meerderheidsbelang in GEDI

Het Italiaanse Exor NV (Milaan: EXO) zal naar verwachting vandaag (23/4/20) 43,7% van de uitstaande aandelen GEDI overnemen van CIR, de holding van de Italiaanse miljardairsfamilie De Benedetti. GEDI is één van de grootste uitgeverijen binnen Italië met bekende kranten als La Republicca, La Stampa, Il Piccolo, en Il Secolo XIX. Daarnaast is het actief in de radiosector en publiceert het bekende magazines als L’Espresso, Nat Geo Italia, en Le Scienze. Exor heeft momenteel een belang van 6% in GEDI, en aangevuld met het belang van CIR heeft Exor een ruime meerderheid. Het belang van CIR kost Exor een kleine EUR 103 miljoen, en er zal een aparte holding worden opgezet om GEDI aan te sturen en alle overige uitstaande aandelen te bemachtigen. CIR zal op hun beurt weer een belang van 5% nemen in deze nieuwe holding.

In ander nieuws werd vorige maand bekend gemaakt dat Exor z'n re-insurance company PartnerRe zal verkopen aan de Franse verzekeraar Covéa. Een re-insurance company is een bedrijf dat de risico’s van primaire, 1e linie verzekeraars dekt. Exor ontvangt voor PartnerRe een cash vergoeding van USD 9 miljard plus nog USD 50 miljoen in cash dividend. Exor betaalde in 2016 USD 6,7 miljard voor PartnerRe.

Exor is één van ’s werelds grootste investeringsmaa

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Baker Hughes publiceert cijfers Q1 FY2020

De Noord-Amerikaanse Baker Hughes Company (NYSE: BKR) publiceerde gisteren de cijfers voor het 1e kwartaal van FY20. De omzet noteerde USD 5,4 miljard, en dat was een daling van resp. -15% (sequential; in vergelijk met vorig kwartaal) en -3% YoY. Het orderboekje staat op USD 5,5 miljard en dat is een daling van -20% sequential en -3% YoY. De aangepaste operationele inkomsten noteerden uiteindelijk USD 240 miljoen (-12% YoY). Maar dan laten we een afschrijving van USD -16 miljard even buiten beschouwing. Deze impairment charge had BKR in de boeken doorgevoerd omdat de lage olieprijs de intrinsieke waarde van het bedrijf een flinke klap heeft gegeven, en in die zin is er dus sprake van een flink verlies afgelopen kwartaal.

Baker Hughes Company is één van 's werelds grootste oil field service providers. Het bedrijf fuseerde in 2017 met de Oil & Gas divisie van GE (General Electric) en ging even door het leven als Baker Hughes, a GE company met het tickersymbool BHGE. Maar eind 2019 verkocht GE een groot deel van z'n belang in het bedrijf en bezit nu rond de 35% van de aandelen. Het gevolg was de bovengenoemde nieuwe naam en tickersymbool. BKR wordt momenteel op de beurs van New York voor USD 13,- per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Exor krijgt groen licht voor aankoop Via Transportation

Het Italiaanse Exor NV (Milaan: EXO) laat weten dat de Amerikaanse overheid (de antitrust afdeling) de investering in Via Transportation Inc. heeft goedgekeurd. Via Transportation is een tech bedrijf dat zich richt op data ondersteuning en optimalisatie van openbaar vervoer in grote steden wereldwijd. Exor heeft voor een bedrag van USD 200 miljoen een belang van 8,87% in het bedrijf gekocht.

Exor publiceerde onlangs de cijfers voor het boekjaar 2019, en die zagen er prima uit. De zogeheten Net Asset Value (NAV; de waarde van alle bezittingen) noteerde per 31/12/19 iets meer dan USD 26 miljard, en dat was een stijging van +32,5% YoY. De NAV/per aandeel noteerde uiteindelijk USD 111,- , een stijging van +34,5% YoY. De feitelijke omzet van de Exor Group noteerde USD 143 miljard met een netto winst van USD 9 miljard.

Wellicht de belangrijkste mededeling voor FY19 was de beslissing om Fiat Chrysler Automobiles (FCA) te fuseren met het Franse Groupe PSA (Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall). De resulterende autofabrikant wordt de mondiale #3 qua omzet en #4 qua productie. Exor heeft een belang van 29% in FCA en 43% van het stemrecht.

  Lees verder