Blog RSS Feed

Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Safran SA zakt na kwartaalcijfers

Het Franse high tech bedrijf Safran SA heeft vandaag de cijfers over het eerste kwartaal 2014 bekend gemaakt. Safran S.A. is als multinational actief in de luchtvaart, ruimtevaart en defensie. In het eerste kwartaal 2014 steeg de omzet ten opzichte van het eerste kwartaal 2013 met 3,3% naar € 3,4 miljard.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Omzetstijging Faurecia

Afgelopen week maakte Faurecia de eerste kwartaalcijfers bekend. Het Franse Faurecia SA is een dochtermaatschappij van de Franse autogroep PSA (Peugeot & Citroën), en richt zich op de ontwikkeling en productie van auto-onderdelen. Het eerste kwartaal 2014 steeg de omzet met 3,4% van € 4,37 miljard naar € 4,52 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal 2013.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Baker Hughes overtreft verwachtingen

Vandaag heeft Baker Huhges de cijfers over het eerste kwartaal 2014 bekend gemaakt. Het Noord-Amerikaanse Baker Hughes Inc. is één van ‘s werelds toonaangevende oilfield service providers. De omzet steeg met bijna 10% van $ 5,23 miljard naar $ 5,73 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. De omzet van de divisie Noord Amerika, goed voor het grootste gedeelte van de omzet, steeg met 6,6%. In Europa werd 17% aan omzetstijging ten opzichte van vorig jaar geboekt en 24% stijging in het Midden Oosten en Azië. Latijns Amerika daalde daarentegen met 10%. De winst steeg met 23% ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar van $267 miljoen naar $ 328 miljoen.
In het eerste kwartaal werd voor ruim $ 200 miljoen aan eigen aandelen ingekocht.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Investor AB wijst bod VW af

De Zweedse investeringsmaatschappij Investor AB, heeft een bod van Volkswagen om de aandelen Scania over te nemen afgewezen. Het Duitse Volkswagen wil Scania volledig inlijven. Het concern biedt in totaal 6,7 miljard euro voor de aandelen Scania die het nog niet bezit, ofwel 200 Zweedse kroon per aandeel. VW wil de activiteiten van het Zweedse bedrijf meer in lijn brengen met die van zijn andere vrachtwagenfabrikant MAN. Volkswagen bezit bijna 46 procent van de aandelen Scania en 71 procent van het stemrecht in het bedrijf. Via MAN, dat voor driekwart van Volkswagen is, controleert het bedrijf ook nog een belang van 13 procent dat recht geeft op 17 procent van de stemmen.
Investor bezit 0,4% van de aandelen Scania en gebruikt deze positie als trading positie. Een bestuurscommissie van vrachtwagenfabrikant Scania die het bod van Volkswagen op het Zweedse bedrijf heeft onderzocht, adviseert aandeelhouders niet in te gaan op de bieding.
De Zweedse vrachtautofabrikant Scania behaalde in het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat van 2,3 miljard Zweedse kroon (238 miljoen euro), 17% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Agnico Eagle en Yamana worden de nieuwe eigenaars van Osisko

Agnico Eagle Mines Limited (TSX:AEM), Yamana Gold Inc. (TSX:YRI) en Osisko Mining Corporation (TSX:OSK) hebben laten weten dat ze tot een overeenkomst zijn gekomen betreffende de aankoop van Osisko. Het Canadese Osisko is voor 100% eigenaar van de Canadian Malartic Gold Mine. Met >10 miljoen oz goud aan Proven & Probable Reserves is deze in Quebec gelegen mijn één van de grootste gouddeposito’s van Canada (en de wereld). Osisko wordt al een tijdje vijandig benaderd door de grote goudproducent Goldcorp, maar het zijn de iets kleinere Agnico Eagle en Yamana die de buit uiteindelijk binnen halen. Met de overname is een bedrag gemoeid van CAD 3,9 miljard, wat overeenkomt met CAD 8,15 per aandeel Osisko. Osisko wordt momenteel voor CAD 7,92 per aandeel verhandeld. De aankoopprijs ligt een kleine 11% hoger dan Goldcorp’s bod. Osisko aandeelhouders zullen de volgend vergoeding ontvangen per aandeel: CAD 2,09 in contanten, een stukje Agnico (0,07), een stukje Yamana (0,26), en een aandeel van het nieuw te vormen bedrijf Spinco.

  Lees verder