Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Stijgen Europese obligaties in afwachting van minder strikte bezuinigingen?

Het lijkt er op dat de Europese obligatie markten stijgen als reactie op mogelijk minder strikte bezuinigingen. Wat is er aan de hand? Als gevolg van het Europese beleid om vooral te bezuinigen en daarmee de tekorten terug te dringen, gebeurd echter het tegenovergestelde. De groei van de diverse economieën begint verder en verder af te nemen waardoor de tekorten verder toenemen. Oftewel: hoe meer bezuinigingen, hoe groter de tekorten, wat de schuldenproblematiek verder vergroot. Dus wordt het misschien tijd om de bezuinigingen wat af te zwakken, de rente in Europa te verlagen ter mogelijke stimulering. Dit zou zo maar morgen kunnen gebeuren! En daarop anticiperen de obligatiemarkten dan weer.
Zeker nu de meest recente werkloosheidscijfers voor heel Europa uitkomen op 12.1%. En de verschillen zijn groot. Zo geldt voor Duitsland 5.4% en voor Spanje 27%.
En ook de volgende grafiek inzake de jeugdwerkloosheid in Europa laat mogelijk de noodzaak zien voor een andere aanpak.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

In Omaha op zoek naar Warren Buffett

De komende dagen zal ik op deze blog dagelijks mijn ervaringen schrijven over mijn ervaringen in Omaha.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Econoom Jeffrey Sachs heeft het woord

Econoom Jeffrey Sachs was recentelijk te gast bij een bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Reserve, waar hij verzamelde bankiers en financiële professionals toesprak. Als we de New York Post moeten geloven was het een toespraak die de genodigden nog lang zal heugen. Volgens Sachs is Wall Street al een aantal jaren in de greep van crimineel gedrag, handel in voorkennis en grootschalige corruptie, veroorzaakt door een ongebreidelde hebzucht van financiers en de politieke elite in Washington. Volgens Sachs hebben we hier te maken met ‘financiële fraude op grote schaal’ die zich in deze mate nog niet eerder heeft voorgedaan. President Obama zou veel te behoudend en dociel zijn in zijn optreden, en ook de regelgeving van het Witte Huis raakt kant nog wal. Met name beleggingsbank Goldman Sachs (ook wel Government Sachs genoemd) moest het ontgelden. Deze bank is volgens Sachs zo ver doorgedrongen in de top van zowel de Republikeinse als Democratische Partij dat we enkel kunnen spreken van ‘een tot op het bot corrupte politieke situatie’. Natuurlijk zijn deze uitspraken voor de meeste mensen een open deur, maar dat iemand als Jeffrey Sachs ze zo openlijk uitspreekt zal Wall Street en Washington niet lekker zitten.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

China plaatst miljardenorder bij Airbus

Tijdens het tweedaagse bezoek van de Franse President Hollande aan China heeft de Chinese overheid een order van 6 miljard euro bij de Europese vliegtuigfabrikant Airbus geplaatst. Het zou hier gaan om 42 A320 toestellen en 18 A330’s. Dit is natuurlijk prettig nieuws voor Airbus, en in zekere zin een kleine overwinning. De vliegtuigfabrikant had China al meerdere malen (indirect) beschuldigd van een boycot van Airbus producten in verband met de aangekondigde Emissions Trading Scheme (ETS) voor luchtvaartmaatschappijen. De ETS werd in 2005 geïmplementeerd om CO2 uitstoot tegen te gaan, en EU landen kregen hiermee een maximale uitstoot opgelegd. Als een bedrijf een voorgeschreven uitstoot ‘wilde’ overschrijden dan kon het extra CO2 credits (permits) kopen. Deze zelfde regelgeving werd recent opgelegd aan alle luchtvaartmaatschappijen die in het Europese luchtruim actief zijn. Op het eerste gezicht lijkt dit een prima aanvulling op de bestaande ETS, maar het mag geen verrassing zijn dat ’s werelds grootste vervuilers (o.a. VS en China) al vrij snel bezwaar aantekenden. De EU zou zich schuldig maken aan het schenden van allerhande internationale regelgeving, en buitenlandse orders aan Europese luchtvaartbedrijven werden (als gevolg) opgeschort. Maar goed Europa zou Europa niet zijn als er geen pragmatische oplossing werd gevonden, en in November werden alle buitenlandse luchtvaartmaatschappijen (voor 1 jaar) van ETS regelgeving ontheven. En dat resulteert nu in een flinke order voor Airbus.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

De belangrijke 4 feiten over goud!

Na de hevige correctie op de goudmarkt zijn er vanzelfsprekend honderden meningen over goud in de media terug te vinden. De opsomming van Frank Holmes (US Global Investors) over 4 belangrijke feiten van goud is het noemen waard.
1) Het is onmogelijk om meer goud bij te drukken (zoals wel met valuta gebeurt). De Federal Reserve creëert elke maand $ 85 miljard nieuwe dollars, waardoor hun balans inmiddels bijna de grens van $ 3.000 miljard heeft overschreden. Bezien we de correlatie van de goudprijs en de geldcreatie van de FED dan zien we een bijna perfecte correlatie.
1
2) Goud wordt door centrale banken gezien als geld. Van netto verkopers zijn centrale banken in 2012 wereldwijd netto kopers geworden aldus de World Gold Council. Vooral centrale banken van de zogeheten groeilanden (o.a. Rusland, China, Turkije, Brazilië , Mexico) kopen massaal goud ter diversificatie van hun dollar en euro posities.
2

  Lees verder