Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Cameron haalt belangrijke BOP order binnen

De Noord-Amerikaanse Cameron International Corp. (NYSE: CAM) ontwikkelt en produceert alle denkbare onderdelen voor een gecontroleerde winning, vervoer en drukregeling van olie en gas. Naast allerhande kranen, kleppen, actuators, verdeelstukken, blowout preventers, en compressoren, levert het bedrijf eveneens apparatuur voor raffinage en reiniging van genoemde grondstoffen.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Hedgefundmanager verhoogt belangen Fannie Mae en Freddie Mac

Bill Ackman, manager van het hedgefonds Pershing Square Capital Management, heeft zijn belangen in Fannie Mae en Freddie Mac verhoogt naar meer dan 11% in beide hypotheekverstrekkers. Deze zet is opmerkelijk aangezien twee weken geleden het Banking Comitee van de Senaat een overeenstemming had aangekondigd om beide bedrijven af te bouwen. ‘Fannie en Freddie’ zouden vervangen moeten worden door een instituut dat ook hypotheken zal verstrekken met een overheidsgarantie, maar waarin private investeerders verantwoordelijk zullen zijn voor de mogelijke verliezen. Het voorstel van de commissie moet nog worden goedgekeurd door het Congres en de president.
Volgens Ackman is de waarschijnlijkheid dat beide bedrijven worden afgebouwd aan het verzwakken. Ackman bezit in tegenstelling tot hedgefondsmanager Bruce Burkowitz de ‘gewone’ aandelen.
Naar aanleiding van het nieuws steeg de aandelenkoers van beide bedrijven men ruim 9%. Begin deze maand brachten wij nog een specialrapport over Fannie Mae en Freddie Mac uit. Mensen die geïnteresseerd zijn in dit rapport kunnen een mail sturen naar info@beleggersnieuwsbrief.nl

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Atos stapt uit miljoenenproject

Ict-dienstverlener Atos trekt zich na forse kritiek terug uit een ict-project in de Britse zorg. Wereldwijd levert Atos aan haar klanten hi-tech transactieservices, advies en technologie, systeemintegratie en managed services. Het gaat om een project ter waarde van ruim € 600 miljoen. Het project heeft betrekking op een systeem voor de administratie van arbeidskeuringen voor mindervaliden en zieken. Miljoenen arbeidskeuringen voor uitkeringsgerechtigden als mindervaliden en zieken worden geadministreerd. Door fouten in de administratie van die zogenoemde Fit-to-work-test hebben waarschijnlijk honderdduizenden mensen een verkeerde indicatie gekregen. Vier op de tien beslissingen zijn teruggedraaid, vanwege verkeerd vastgestelde diagnoses. Keuringsartsen klagen al langere tijd over het functioneren van het systeem en problemen met de administratie zouden de keuringen vertragen.
Ict-dienstverlener Atos zou een schikking getroffen hebben met de Britse overheid. Volgens betrokken ministers zijn er al vanaf de zomer van 2013 gesprekken over de slecht functionerende systemen, maar wilde de overheid niet onder het contract uit, omdat het dan een schadevergoeding moet betalen aan de dienstverlener. Volgens betrokken welzijnsorganisaties treft niet alleen Atos schuld, maar moet het hele systeem op de schop.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Messier-Bugatti-Dowty sluit overeenkomst met Kobe Steel

Messier-Bugatti-Dowty (MBD) is een onderdeel van het Franse Safran (Parijs:SAF) en s ’s werelds grootste leverancier van onderstellen en remsystemen voor de vliegtuigindustrie. Als marktleider is MBD bendaderd door Airbus om het landingsgestel voor de nieuwe Airbus A350 XWB te ontwikkelen. De nieuwe Airbus zal voor een groot deel uit lichte kunststofcomposieten bestaan, en ook de onderstellen moeten aan lichte, energiebesparende eisen voldoen. MBD heeft een ontwerp ingediend dat deels uit titanium onderdelen bestaat, en in die hoedanigheid is er een samenwerking met Kobe Steel tot stand gekomen. Het Japanse Kobe Steel is ’s lands grootste producent van commercieel titanium en titanium legeringen, en maakt al geruime tijd deel uit van Japan Aeroforge, Ltd. Dit bedrijf richt zich op de fabricage van allerhande gesmeede onderdelen voor de vliegtuigbouw. Het is dan ook te verwachten dat de samenwerking tussen Kobe Steel en MBD efficient en probleemloos zal verlopen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Weatherford verkoopt divisie aan Baker Hughes

De in Zwitserland gevestigde multinational Weatherford International (NYSE: WFT) is één van ‘s werelds grootse leveranciers en serviceverleners voor de olie- en gasindustrie. De focus van het bedrijf is er vooral op gericht om de productiviteit van bestaande olie- en gasputten (cq. velden) te optimaliseren. Daarnaast worden de innovatieve boortechnieken en instrumenten van Weatherford ingezet om ook op moeilijk bereikbare plekken grondstoffen aan te boren.

  Lees verder