Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

ArcelorMittal

’s Werelds grootste staalmaker maakte op haar jaarlijkse analistendag bekend dat de managementkosten in 2014 structureel lager moeten worden. Op beleggers maakte dit geen indruk, omdat de meeste analisten ArcellorMittal een koopadvies geven. Het aandeel beschouwen ze als ondergewaardeerd. Een aantal analisten waren wel van mening dat ArcellorMittal een specifieker actieplan had mogen bekend maken voor de worstelende Europese tak.
De koers is in de loop van dit jaar gedaald naar niveaus waar al veel leed is ingeprijsd. De financiële positie bij ArcelorMittal blijft de complicerende factor. Vorig jaar hebben ze een eerste stap gezet door het dividend te verlagen. De forse discount waarmee het aandeel onder boekwaarde noteert geeft nog steeds de doorslag voor het ‘speculatief’ koopadvies.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

AFM uit kritiek op accountants

De financiële toezichthouder beschuldigt de ‘grote vier’ accountantskantoren (KPMG, Deloitte, Ernst & Young, PwC) ervan dat er bij het geven van financieel (belasting) advies bewust wordt gezocht naar mazen in de wet. Op zich geen verrassend nieuws want hier zijn accountants al vele decennia dag in dag uit mee bezig. Maar goed, er is sinds 1 januari 2013 in Nederland een nieuwe wet aangenomen die accountantskantoren verbiedt om bij dezelfde klant zowel de jaarrekening te controleren als financieel advies te geven. En volgens de AFM hebben de ‘grote vier’ in de laatste twee maanden van 2012 bewust een aantal adviescontracten afgesloten met bedrijven waar eveneens controle voor wordt verricht. Dit terwijl ze allang op de hoogte waren van de aankomende regeling.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Warren Buffett grootaandeelhouder Goldman Sachs

Tijdens de financiële crisis in 2008 heeft Warren Buffet met zijn bedrijf Berkshire Hathaway Inc hulp geboden aan Goldman Sachs voor een bedrag van $ 5 miljard. Destijds werd een afspraak gemaakt dat Warren Buffett de mogelijk had om na vijf jaar (per 1-10-2013) 43,5 miljoen aandelen te kopen voor een bedrag van $ 115,- per aandelen. Totaal voor $ 5 miljard. Echter de aandelen van Goldman Sachs staan inmiddels weer genoteerd tegen een koers van $ 147,23 per aandeel. Omdat Goldman Sachs wil voorkomen dat het aandelenkapitaal van de bank zal verwateren heeft de bank Buffett een alternatief geboden. Buffett krijgt in plaats van het aandelenpakket te kopen nu gratis aandelen. Het aantal van deze aandelen is gelijk aan de waarde van het verschil tussen $ 115,- en de gemiddelde slotkoers van de laatste tien handelsdagen vóór 1 oktober 2013. Op de huidige koers is dit gelijk aan 9,4 miljoen aandelen. Hiermee behoort Warren Buffett tot een van de tien grootste aandeelhouders van Goldman Sachs.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Singulus maakt verlies

Afgelopen dinsdag publiceerde Singulus de jaarcijfers over 2012. De omzet viel in 2012 terug van € 160 miljoen aan het begin van het jaar naar € 108,6 miljoen. De reden van deze afname is de daling van de vraag, Nadat in 2011 nog een positief resultaat van de opbrengst voor belasting en rente (EBIT) ter hoogte van € 6,7 miljoen werd in 2012 negatief resultaat behaald van € 60,5 miljoen (in 2011 was dit € 5,2 miljoen positief). Afschrijving van oude machines, afname van de vraag, dubieuze debiteuren en extra kosten voor personeelsreductie zorgen dat het bedrijf een netto verlies maakt van € 61,5 miljoen. Toch blijft het bedrijf zelf optimistisch over de toekomst. Nieuwe producten en een aantrekkende vraag moeten ervoor zorgen dat Singulus weer erboven op komt. Het bedrijf beschikt in ieder geval over voldoende cash van € 50-€ 55 miljoen om de moeilijkheden te doorstaan.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Russisch geld is welkom in Nederland

Met de reorganisatie van de bankensector in Cyprus zijn de gunstige financiële offshore constructies die het land kon aanbieden voor een groot deel verdwenen. Dit is met name voor de Russische maffia een bittere pil. Maar niet getreurd, Nederland ziet de Russische ‘investeerders’ graag komen. Vergeleken met andere Europese landen hanteert Nederland extreem lage bronheffingen, met als gevolg dat er jaarlijks voor enkele duizenden miljarden euro’s aan dividenden, royalty’s en rentes door de Amsterdamse Zuidas stromen. Deze geldstroom is enkel bedoeld om belasting te ontduiken, en dankzij de gunstige regelingen in het Hollandse belastingparadijs lopen veel (EU) landen hun belastinginkomsten mis. Nederland is al geruime tijd een lieveling binnen de wereld van creatieve geldstromen, en ook met Rusland zijn er zeer gunstige regelingen getroffen. Volgens staatssecretaris Weekers van Financiën zou het in het geval van de Russische investeerders niet gaan om de voor Nederland gebruikelijke brievenbusmaatschappijen, maar om operationele firma’s die daadwerkelijk belasting betalen en werkgelegenheid creëren. Laten we positief blijven.

  Lees verder