Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Berkshire Hathaway nog altijd ondergewaardeerd

Het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) publiceerde onlangs de cijfers voor het boekjaar 2018, en die waren gemengd. Als we net als de media enkel focussen op de waarde van de beleggingsportefeuille dan moeten we constateren dat er in het 4e kwartaal een verlies van een kleine USD 40 miljard werd genoteerd. Daar stond tegenover dat BRK een eenmalig belastingvoordeel van USD 7,5 miljard mocht ontvangen. Maar zoals we allemaal weten kan de waarde van beleggingen van het ene op het andere kwartaal enorm variëren, dus het is in die zin belangrijker om te kijken naar de verrichtingen van de operationele activiteiten van het bedrijf. En daar was genoeg goed nieuws te melden. De omzet steeg YoY van USD 240 miljard naar USD 247 miljard, en de winst voor belasting (dus zonder boven genoemde meevaller) steeg YoY van USD 21 miljard naar USD 29 miljard. De bekende insurance float steeg dit jaar wederom met vele miljarden en noteert momenteel USD 123 miljard.

Het is niet eenvoudig om de intrinsieke waarde van een gecompliceerd bedrijf als BRK te berekenen. Er zijn dan ook vele verschillende manieren in omloop, die allemaal in een iets andere waarde per aandeel resulteren. Het is niet zo dat de ene berekening beter is dan de ander; hooguit iets conservatiever. Als we een gemiddelde nemen van de meest gangbare uitkomsten dan noteert de intrinsieke waarde van de A aandelen rond de USD 360.000,- per stuk. En als we dit vervolgens door 1.500 delen krijgen we de intrinsieke waarde van een B aandeel: USD 240,- per stuk. Als we dit afzetten tegen de huidige waardering van de B aandelen van USD 202,- per stuk, dan is er nog altijd een onderwaardering van een kleine 16%.

Berkshire Hathaway is een conglomeraat van 90 geprivatiseerde bedrijven actief in uiteenlopende sectoren als verzekeringen, spoorwegen, luchtvaart, energie, chemie, banken, voedingswaren, en vele anderen. Daarnaast heeft het bedrijf een flinke beleggingsportefeuille met een beurswaarde van USD 185 miljard.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Herstructureringen leveren Rexel een mooi FY18 op

Het Franse Rexel SA (Parijs: RXL) publiceerde onlangs de cijfers voor het 4e kwartaal van 2018, alsmede de eindejaarscijfers. De kwartaalomzet bedroeg EUR 3,5 miljard en met EUR 13,4 miljard lag de jaaromzet +3,55% hoger YoY (year on year). Dit was te danken aan een stijgende omzet in alle regio's (Europa +1,7%, Noord-Amerika +6%, Azië +5%). En ook de feitelijke verdiensten noteerden in FY18 een flinke groei. De EBITDA mocht met EUR 608 miljoen een groei van 6% ten opzichte van FY17 bijschrijven, en de netto inkomsten noteerden met EUR 152 miljoen een stijging van maar liefst 45% YoY. De vrijekasstroom noteerde uiteindelijk EUR 357 miljoen, en met EUR 2 miljard daalde de schuldpositie licht met 0,5% YoY. Naar aanleiding van de solide cijfers zal het dividend met 2 cent worden verhoogd naar EUR 0,44.

Catastrophes en een buitensporige stijging van de grondstoffenprijzen daargelaten, verwacht het management voor FY19 een omzetstijging van 2% - 4%, en een stijging van de EBITDA tussen de 5% - 7%.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Wereldwijd is Cash nog altijd King

Volgens het G4S World Cash Report van het Britse G4S (Londen: GFS) is contant geld wereldwijd nog altijd met afstand het meest gebruikte betaalmiddel, en de hoeveelheid contant geld in omloop blijft groeien. In alle onderzochte landen binnen Afrika (behalve Mozambique) was sprake van een grote toename in ATM gebruik, met een stijging van 21% in Egypte, 16% in Zambia, en 13% in Zuid-Afrika. Contant geld zal binnen Afrika nog lange tijd een belangrijke rol vervullen. Het is overigens wel interessant op te merken dat naast contant geld 12% van de Afrikaanse volwassenen van mobile payments gebruik maakt. Dit ligt op alle andere continenten rond de 2%.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Conduent publiceert eindejaarscijfers voor FY18

Het Amerikaanse Conduent, Inc. (NYSE: CNDT) publiceerde vandaag de cijfers voor het 4e kwartaal van boekjaar 2018, en zoals gebruikelijk de eindejaarscijfers. Het volle boekjaar FY18 werd uiteindelijk afgesloten met een omzet van USD 5,4 miljard, aangevuld met een EBITDA van USD 640 miljoen (+7% YoY). De netto verdiensten kwamen uit op USD 230 miljoen met een winst per aandeel van USD 1,05 (+23% YoY).

De kasstroom bedroeg in FY18 USD 283 miljoen, en het jaar werd uiteindelijk afgesloten met USD 756 miljoen aan contanten in het spaarpotje. De waarde van nieuwe contracten (TCV; Total Contract Value) bedroeg in FY18 USD 5,4 miljard (+26% YoY). Dit was vooral te danken het verlengen van bestaande lo

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

American Axle noteert recordomzet over FY2018

Het Noord-Amerikaanse American Axle (NYSE: AXL) publiceerde onlangs de cijfers voor het 4e kwartaal en eindejaar van boekjaar 2018, en die waren gemengd. Over het 4e kwartaal moesten de segmenten Casting en Powertrain een zogeheten non-cash goodwill impairment charge verwerken van USD 485 miljoen, waardoor AXL in z'n geheel over het kwartaal een netto verlies van USD 362 miljoen moest noteren. Als gevolg werd er over FY18 een verlies van USD 57,5 miljoen in de boeken bijgeschreven, ofwel USD 0,51 per aandeel. Daar staat tegenover dat de full year omzet van USD 7,27 miljard een bedrijfsrecord was. De EBITDA over FY18 bedroeg USD 1,18 miljard (FY17; USD 1.1 miljard) met een vrijekasstroom van USD 322 miljoen.

  Lees verder