Blog RSS Feed

Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Warren Buffett bouwt aan imperium in olie en gassector

Warren Buffett bouwt verder aan zijn imperium. Ongeveer 3 jaar geleden kocht Warren Buffett met zijn bedrijf Berkshire Hathaway, BNSF Railroad voor een bedrag van $ 26 miljard. Voor veel mensen was dit een vreemde zet. Uiteraard deed Buffett dit niet zonder reden. Amerika heeft namelijk aangekondigd om zelfvoorzienend te willen worden op het gebied van olie en gas. De olie moet echter ook vervoerd worden. Dit gaat niet alleen via de pijplijn. De productie wordt echter veel sneller opgevoerd, dan dat men pijplijnen kan aanleggen. Hiervoor moeten namelijk allerlei milieutechnische hobbels worden genomen. Het vervoer per spoor is een uitstekend en sneller alternatief.
Gisteren werd bekend gemaakt dat Berkshire Hathaway het bedrijf Phillips Specialty Products Inc. heeft over genomen. Phillips Specialty Products Inc. is de wereldleider op het gebied van de wetenschap in de vermindering van weerstand. Het bedrijf is gespecialiseerd in het optimaliseren van het stroom / vervoerspotentieel van pijpleidingen. Het bedrijf vergroot de operationele flexibiliteit en doorvoercapaciteit.
Bij de overname gaat het over een bedrag van ongeveer $ 1,4 miljard.
Half november nam Berkshire Hathaway nog een belang van $ 3,7 miljard in het olieconcern, ExxonMobil. Berkshire kocht ruim 40 miljoen aandelen Exxon en heeft nu een deelneming van bijna 1 procent in het bedrijf. Daarnaast heeft Berkshire Hathaway ook een belang in National Oilwell Varco, een producent van apparatuur voor olievelden.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Bundesbank haalt 37 ton goud terug naar Duitsland

Afgelopen maanden heeft de Duitse Bundesbank bijna 37 ton goud teruggehaald uit New York en Parijs. Het goud heeft een tegenwaarde van ongeveer € 1,1 miljard. Volgens de president van de Deutsche Bundesbank, Jens Weidmann, heeft men geen twijfels aan de werkelijk fysieke aanwezigheid van het goud en is dit niet de reden van het terughalen, maar wordt als reden aangevoerd een nieuw concept van de opslag voor goud. Tevens wordt aangekondigd dat men in de toekomst nog meer goud terug wil halen naar Duitsland. Tot 2020 wil Duitsland in totaal 700 ton goud terughalen. Dit werd al aan het begin van het jaar aangekondigd.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Banken een zorgwekkende situatie!

Gisteren op trosradar was een interessante en verhelderde rapportage te zien over de bankencrises en de huidige toestand van de Nederlandse Banken.
Hierbij wordt uitgelegd hoe geld wordt gecreëerd door de Banken. In de laatste 30 jaar is er zelfs 8 maal zo veel geld bijgekomen. Nederland is overigens de koploper in hypotheekschuld. Er is meer geld bijgekomen, dan de groei van de economie en dit zorgt voor problemen.
Niemand buiten de bancaire sector heeft echter zicht op hoe de banken er tegenwoordig voorstaan, een zorgwekkende situatie! De buffers die momenteel worden aangehouden, zijn de buffers die in het verleden te klein bleken te zijn. De belastingbetaler staat garant voor de banken.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

De 10 beste tech stocks van 2013

Forbes Magazine zette onlangs de grote tech stijgers van 2013 onder elkaar. Voor de bedrijven met een marktwaarde van USD 5 miljard of meer zag de lijst er als volgt uit:

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Rendementen van meer dan 100% kan nog steeds

Voor beleggers met een avontuurlijke insteek zijn er nog altijd grote klappers te maken op de internationale beurzen. Neem bijvoorbeeld landen als Venezuela. Door het wanbeleid van Chavez en diens opvolger Maduro wordt dit land vaak als ‘mislukt experiment’ neergezet en krijgt weinig tot geen aandacht in beleggingspublicaties. Maar dat is vaak ten onrechte, want landen met problemen creëren veelal aantrekkelijke mogelijkheden. Zo was de Caracas Stock Exchange met een winst van maar liefst 450% met afstand de best presterende beurs van 2013. En ook in Europa bieden de zorgenkindjes mooie kansen. De beurzen van Griekenland, Ierland en Ijsland zijn dit jaar de best presterende beurzen binnen Europa. Ook Argentinië, waar de beurs dit jaar een winst boekte van 70%, is nog altijd een gokje waard.

  Lees verder