Blog RSS Feed

Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Positieve ontwikkeling voor Solarworld?

Vlak voor de kerst kwam de solarbranche ter sprake op het NOS nieuws: Het lijkt zo mooi: schone energie voor een lage prijs. China produceerde massaal zonnepanelen en bood die tegen dumpprijzen aan op de Europese en Amerikaanse markt. Maar daar staken Europa en Amerika een stokje voor. China subsidieert de panelen zwaar en dat vinden Europa en Amerika oneerlijke concurrentie. En dus hebben ze de import met heffingen flink duurder gemaakt. En nu is de Chinese zonnepanelenindustrie ingestort.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Het beursbedrijf ICE wordt eigenaar van NYSE Euronext

Het Noord-Amerikaanse beursbedrijf Inter Continental Exchange (ICE) uit Atlanta heeft laten weten dat het voor USD 8,2 miljard de Europees-Amerikaanse beursmaatschappij NYSE Euronext zal overnemen. NYSE Euronext is een transatlantische samenwerking die in 2007 tot stand kwam door een fusie van de New York Stock Exchange met Euronext (de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon) en de NYSE Arca.
Zoals wel vaker gebeurt bij dergelijke grote transacties wordt de overname met een combinatie van aandelenruil en contanten afgehandeld. ICE zal de aandeelhouders van NYSE Euronext USD 33,12 per aandeel bieden alsmede een belang van 36% in het nieuw te vormen bedrijf. NYSE Euronext wordt momenteel (21/12) verhandeld voor USD 32,10 per aandeel met een marktwaarde van USD 7,8 miljard.
ICE heeft laten weten dat het overweegt om de beurzen van Euronext op termijn af te stoten via een individuele beursgang. Het is overigens niet de eerste keer dat ICE het probeert. Vorig jaar bracht het bedrijf tezamen met Nasdaq een vijandig bod uit op NYSE Euronext, maar dat strandde op bezwaren van Europese toezichthouders.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Lanxess staat op uitbreken

Lanxess is een wereldwijde leider op het gebied van speciaal chemie. In november 2012 heeft Beleggersnieuwsbrief een analyse van dit bedrijf gepubliceerd. Het rapport is gratis te downloaden via de website www.beleggersnieuwsbrief.nl. Het aandeel kende toen een koers van € 60,-. Momenteel staat het aandeel op een koers van € 67,59. Nieuwe all time highs zijn in zicht. Vorige week werd dit aandeel benoemd tot aandeel van de week bij Optie Academy. Een mooie technische analyse laat zien dat het aandeel op uitbreken staat.
lanxess

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

UBS verdacht van manipulatie Hibor-rente

De Hong Kong Interbank Offered Rate (Hibor) is de Aziatische tegenhanger van de Europese Libor (Londen Interbank Offered Rate). De Hibor en Libor geven de gemiddelde rentevoet weer die resp. Aziatische en Westerse banken moeten rekenen als ze elkaar onderling leningen verstrekken. Volgens de monetaire autoriteit in Hong Kong (HKMA) wordt de Zwitserse bank UBS momenteel verdacht van mogelijke manipulatie van de Hibor. UBS zou vertrouwelijke informatie hebben gelekt die gebruikt wordt bij het vaststellen van de rentevoet, hetgeen de hoogte van de rente zou kunnen beïnvloeden. Het is nog niet zo lang geleden dat UBS door Britse, Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten werd beschuldigd van fraude met de Libor rente. Om dit akkefietje zo snel mogelijk onder het tapijt te vegen werd gisteren met genoemde autoriteiten een schikking van Euro 1,2 miljard getroffen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Geef gas met Breitburn

De rating van het aandeel Breitburn Energy Partners werd afgelopen week door Credit Suisse verhoogd van underperfom naar neutral. Het koersdoel werd van $18 naar $19 verhoogd. BreitBurn Energy Partners (tickersymbol: BBEP) is een onafhankelijk olie en gas Limited Partnership. Afgelopen jaar heeft Breitburn voor meer dan $ 600 miljoen aan acquisities gepleegd, hetgeen moet zorgen voor continuïteit van de distributies op lange termijn. Naar aanleiding van ons artikel op de Kritische Belegger in september maakte Harry Klip en Jan Robert Schutte van Optie Academy deze week een mooie technische analyse van Brietburn en is daarmee benoemd tot het aandeel van de week. 15 november 2012 gaven wij nog een update dat Breitburn Energy het dividend heeft verhoogd voor de 15e keer op rij.

  Lees verder