Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

BMW investeert EUR 10 miljard in EV

De Duitse BMW Group (Frankfurt: BMW) laat weten dat z'n initiele order van EUR 4 miljard bij het Chinese CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) is uitgebreid naar EUR 7,3 miljard. CATL is 's werelds grootste fabrikant van batterijen voor elektrische voertuigen, en BMW ziet de EV toekomst duidelijk zonnig tegemoet. EUR 4,5 miljard aan batterijen zal naar de BMW Group gaan. De overige EUR 2,8 miljard is bestemd voor BMW Brilliance, een Chinese joint venture van de Duitsers. CATL bouwt momenteel een productielocatie in Erfurt (Duitsland), en BMW is de eerste klant.

BMW heeft eveneens een contract afgesloten met Samsung SDI voor de levering van EUR 3 miljard aan batterijen. Op deze manier is BMW voor de komende 10 jaar verzekerd van voldoende energie voor z'n elektrische modellen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Covestro heeft last van dalende prijzen

De Duitse polymeren-specialist Covestro AG (1COV) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van FY19, en hoewel enigszins verwacht, zullen ze toch wel hard aankomen. Met EUR 3,2 miljard lag de kwartaalomzet -15% lager dan een jaar geleden. De EBITDA noteerde met EUR 425 miljoen -50% lager YoY, en de netto inkomsten lagen met EUR 147 miljoen (EUR 0,80 per aandeel) zelfs -70% lager dan een jaar geleden. De cijfers na 9 maanden zijn resp. EUR 9,55 miljard, EUR 1,32 miljard, en EUR 516 miljoen, en noteren vergelijkbare dalingen YoY. De tegenvallende cijfers zijn voor het overgrote deel 'te danken' aan lagere verkoopprijzen.

Voor FY19 voorspelt het management een EBITDA tussen de EUR 1,57 miljard - EUR 1,65 miljard, met een vrijekasstroom tussen de EUR 300 miljoen - EUR 500 miljoen.

Covestro AG is de voormalige MaterialScience divisie van chemiegigant Bayer AG die eind 2015 aan de beurs van Frankfurt werd geno

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

FLSmidth publiceert solide cijfers voor 3e kwartaal

Het Deense FLSmidth & Co. (Kopenhagen: FLS) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van FY19, en die waren positief. De omzet van DKK 4,7 miljard lag hoger dan een jaar geleden, en de feitelijke verdiensten zoals de EBITDA en de netto winst lagen met resp. DKK 377 miljoen en DKK 190 miljoen eveneens hoger dan Q3 FY18. Er werd voor een kleine DKK 4,6 miljard aan nieuwe orders binnengehaald, met als gevolg dat het totale orderboekje nu DKK 16 miljard bedraagt. Zowel de Mining divisie als de Cement divisie deden goede zaken. Het bedrijf heeft z'n verwachte jaaromzet iets omhoog geschroefd naar DKK 20 - 21 miljard met een EBITDA marge van 8%.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Arconic verhoogt verwachtingen voor FY19

Het Noord-Amerikaanse Arconic Inc. (NYSE: ARCN) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van FY19. De omzet van USD 3,6 miljard was min of meer gelijk aan vorig kwartaal en een jaar geleden. De netto inkomsten noteerden USD 95 miljoen, en dat was een aangename verbetering in vergelijk met de -USD 121 miljoen verlies van vorig kwartaal. Een jaar geleden noteerden de netto inkomsten nog USD 161 miljoen. Maar dit kwartaal werden een aantal eenmalige kostenposten opgevoerd die vorig jaar niet speelden. Als we die weglaten waren de netto inkomsten dit kwartaal USD 260 miljoen met een winst per aandeel van USD 0,58. De winst per aandeel verwachting voor FY19 is naar boven bijgesteld en ligt nu tussen de USD 2,07 - USD 2,11.

De vrijekasstroom ligt tussen de USD 700 miljoen - USD 800 miljoen, en er werd het afgelopen kwartaal voor USD 200 miljoen aan eigen aandelen opgekocht. Er werd eerder dit jaar al voor USD 900 miljoen aan eigen aandeelen opgekocht, en er is nog eens USD 400 miljoen voorradig.

 

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Seaspan publiceert cijfers Q3 en 9M FY2019

De Seaspan Corporation (SSW) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal en 9 maanden FY2019. De kwartaalcijfers waren min of meer gelijk aan een jaar geleden, al lagen de netto inkomsten met USD 43 miljoen flink lager dan Q3 FY18. En de winst per aandeel dus ook. Dat neemt niet weg dat de teller na 9 maanden over de breedte een flinke verbetering is ten opzichte van een jaar geleden. De omzet van USD 843 miljoen ligt iets hoger dan vorig jaar, maar de netto verdiensten van USD 386 miljoen met een winst per aandeel van USD 1,44 liggen flink hoger (9MFY18: USD 215 miljoen; USD 1,07 per aandeel). De bezettingsgraad van de gehele vloot lag op 99,6%, het hoogste percentage sinds 2011.

In ander nieuws laat het bedrijf weten dat het 6 container schepen heeft aangekocht voor een bedrag van USD 380 miljoen. Deze deal zal eind december worden afgerond. Dankzij deze uitbreiding nadert de beladingscapaciteit van Seaspan's vloot de 1 miljoen TEU (twenty-foot equivalent units; 20-voet containers).

Seaspan is 's werelds grootste onafhankelijke l

  Lees verder