Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Nederlanders blijken niet zo’n ’spaarzaam volkje’

Uit een wereldwijd onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock blijkt dat Nederlanders van elke verdiende euro slechts 11 cent beleggen of sparen. Daarnaast is slechts 29% bezig met enige financiele planning. Aanzienlijk lager dan het Europese gemiddelde van 54%. Volgens Bob Hendriks van BlackRock Nederland: “We merken dat we op dit moment in Nederland het minste sparen, samen met de Belgen, in Europa. En we hebben het meeste besteedbaar inkomen.” Ook volgens Olaf Simonse van de website Wijzer in Geldzaken klopt het beeld van Nederland als ‘spaarzaam volkje’ niet. “We sparen niet zo veel. Dat lijkt een beetje tegenstrijdig, maar een groot deel van ons spaargeld zit vast in ons huis of in onze pensioenpot.” Een buffer voor financiële tegenvallers op de korte termijn wordt eigenlijk niet opgebouwd. Het lijkt alsof we een beetje lui zijn geworden, zegt Simonse. “Dat komt omdat we in Nederland een heel goed pensioensysteem hebben, zeker in vergelijking met andere landen. Maar we zijn ons er niet helemaal van bewust dat dit pensioensysteem niet meer zo goed is als dat het geweest is en dat we in de toekomst steeds meer zelf voor ons pensioen moeten sparen.” Naast het gebrek aan sparen wordt er momenteel ook weinig geld gestoken in beleggingen. Er is weinig vertrouwen in de markten, en het ontbreekt de meeste mensen aan voldoende kennis om een goede keuze te maken. Volgens Hendriks hebben Nederlanders díe beleggen vaak de neiging om meteen flinke risico’s nemen. “Dat is niet per se nodig. Tussen heel veilig spaargeld en risicovol beleggen liggen vele alternatieven”

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Standard & Poors verlaagt rating Nederland naar AA+

Kredietwaardigheid beoordelaar Standard & Poors heeft de Nederlandse Staat gedowngrade van AAA- naar AA+. Volgens minister van Financiën Dijsselbloem past dit in het rentebeeld op de financiële markten waar Nederland qua rente op de staatsleningen bivakkeert bij AA+ land Oostenrijk. Duitsland en Finland hebben de laagste renteniveau’s op staatsleningen in de Eurozone en hebben beiden nog een AAA-rating. Minister Dijsselbloem liet weten dat de rating-verlaging een bevestiging en aanmoediging is voor Nederland om het strikte begrotingsbeleid voort te zetten en de nodige hervormingen op gebied van de arbeidsmarkt, pensioenen en huizenmarkt door te voeren. Minister Dijsselbloem verwacht dat de verlaging van de rating geen grote invloed zal hebben op het renteniveau van de Nederlandse staatsleningen omdat dit door de financiële markten al was ingeprijsd. De overige twee rating-agencies Moody’s en Fitch houden (voorlopig) een AAA-rating voor Nederland. De verlaging geeft aan dat de staatsschuld van Nederland als percentage van het Nationale Inkomen te hoog is. Een verdere verlaging van de kredietwaardigheid van Nederland zal op termijn leiden tot fors hogere rentekosten op de staatsschuld en zal daarmee een grote negatieve invloed hebben op de Nederlandse staatsbegroting. Nederland is gewaarschuwd !

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Ashland publiceert eindejaarcijfers

Als marktleidend producent van allerhande onmisbare chemische toevoegingen (specialty chemicals) voor de autoindustrie, papierfabricage, farmacie, bouw, voedsel- en drankindustrie, energiesector, en waterbehandeling, is het Noord-Amerikaanse Ashland Inc. (NYSE: ASH) onlosmakelijk verbonden aan duizenden producten en handelingen uit ons dagelijks leven. Het boekjaar voor Ashland loopt t/m 30/9 en het bedrijf publiceerde onlangs z’n resultaten voor het vierde kwartaal. Met een omzet van USD 1,9 miljard lag de verkoop wat lager dan een jaar geleden, maar de feitelijke netto verdiensten van USD 405 miljoen lagen aanmerkelijk hoger dan september ‘12 toen er nog verlies werd gedraaid. Over het gehele FY2013 lag de omzet rond de USD 8 miljard met een net income van USD 680 miljoen. De EPS (verdienste per aandeel) lag na 12 maanden op USD 8,57. Ashland is momenteel bezig met het afstoten van zogeheten non core activiteiten om zich in de toekomst volledig te kunnen richten op de fabricage van specialty chemicals. De Water Technologies divisie staat momenteel te koop en diverse private equity bedrijven hebben interesse getoond. Het bedrijf verwacht dat de verkoop een kleine USD 1,5 miljard zal opleveren. Dit geld zal grotendeels worden gebruikt om eigen aandelen terug te kopen.

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Faurecia herhaald doelstelling voor 2013

Faurecia gaat samenwerken met Magneti Marelli voor de ontwikkeling en productie van Human Machine Interface systemen (HMI). Deze systemen zijn voor terug te vinden op de middenconsole van een auto, maar ook op het dashbord en aan het plafond. In de toekomst zullen de zogenaamde ‘interior systems’ worden voorzien van touchscreen. Tevens kan hierbij ook worden gedacht aan nieuwe wegklapbare systemen en stations voor het aankoppelen van zaken zoals smartphones en tablets.
Daarnaast maakte Faurecia bekend dat de doelstellingen voor omzet en marges naar beneden worden bijgesteld. Voor 2016 streeft het bedrijf naar een omzet van € 21 miljard, een stijging van 20% ten opzichte van afgelopen jaar. Aanvankelijk had men € 22 miljard als doelstelling voor ogen, maar vanwege de vele overnames en aquisities zoals van Emcon (producent van uitlaatsystemen), worden deze iets naar beneden bijgesteld. In 2014 zal het tempo van de overnames waarschijnlijk afnemen zodra de bedrijven zijn geintergreerd. Dan komt de focus te liggen op een beheersbare groei. De doelstelling voor 2013 werden herhaald, waarbij men uitgaat van € 50 miljoen kostenreductie en een omzet stijging naar een bedrag tussen € 17,8 en € 18 miljard.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

S&P 500 op recordhoogte

De S&P 500 bereikte onlangs voor het eerst de 1.800 punten, nog geen 6 maanden nadat voor het eerst de 1.600 werd bereikt. Als je een kijkje neemt naar de bedrijven die grotendeels verantwoordelijk zijn voor deze stijging, vallen 5 bedrijven direct op. Micron Technology (NASDAQ: MU), Goodyear Tire & Rubber (NASDAQ: GT), Harman International (NYSE: HAR), E*Trade Financial (NASDAQ: ETFC), en Netflix (NASDAQ: NFLX). Micron is een marktleidend fabrikant van halfgeleiders zoals DRAM en NAND Flash computergeheugens. Het aandeel steeg 110% sinds mei. Goodyear is een wereldberoemde fabrikant van autobanden. Het aandeel steeg 76% in de afgelopen zes maanden. Harman is marktleider in de fabricage van infotainment systemen voor het wat duurdere autosegment. Daarnaast heeft het bedrijf een indrukwekkende catalogus van audiofiele merken. Het aandeel steeg sinds mei met maar liefst 70%. E Trade Financial verleent financiele oplossingen aan het MKB en grote institutionele klanten. Het aandeel steeg 64% sinds mei. Netflix is een bekende online provider (en postorderbedrijf) van films en TV series. Het aandeel Netflix steeg 63% in de afgelopen zes maanden.

  Lees verder