Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Warren Buffett: ‘belasting in de Verenigde Staten moet omhoog’

Warren Buffett, de superbelegger uit Omaha, heeft in duidelijke bewoordingen aangegeven dat het hoog tijd is dat de belastingen voor de superrijken in de VS omhoog gaan. In 2009 bezitten de 400 rijkste Amerikanen gezamenlijk $1.700 miljard terwijl dat in 1992 nog maar een bedrag was van $300 miljard, dus nu ruim 5 keer zoveel. Hoe zit het dan met de belastingen die betaald worden door deze superrijken? In 1992 was het tarief gemiddeld 26,4% en in 2009 was dat nog maar 19,9%, wel handig als je vrienden hebt in het congres. De gemiddelde Amerikaan betaald 35% of meer aan belastingen over zijn inkomen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Waar ligt het Duitste goud?

De laatste weken worden er in Duitsland steeds meer vragen gesteld omtrent de locatie van de Duitse goudreserves. De Bundesbank heeft in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw een enorme goudvoorraad weten op te bouwen en er heerst al geruime tijd het vermoeden dat het overgrote deel van het ‘nationale’ goud zich in buitenlandse kluizen bevindt.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Goudvoorraad van Nederland wordt niet op echtheid gecontroleerd.

Het CDA en SP hebben in de kamer gevraagd of de Nederlandse overheid het voornemen heeft om de echtheid van de Nederlandse goudvoorraad te controleren. Tevens is de vraag gesteld of er een voornemen is om de goudvoorraad in Nederland te gaan bewaren. Beide vragen zijn voorlopig met “nee” beantwoord.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Waardebeleggen loont!

Een aantal maanden geleden kwam Invensys ter sprake (Een kansrijke automatiseerder). Invensys is een technologie- en controle groep gericht op industriële automatisering, spoorvervoer en controles wereldwijd. De kansrijke automatiseerder stond toen op een koers van £ 202,50. Invensys werd getipt als mogelijke overnamekandidaat. Een van de partijen die werd genoemd is Siemens. Het geduld van de waardebeleggers wordt beloond. Gisteren maakte Siemens bekend dat ze de treinactiviteiten van Invensys gaan overnemen. Siemens betaalt hiervoor een bedrag van € 2,2 miljard. Met de overname wil Siemens de spoorautomatisering uitbreiden. De deal moet nog de goedkeuring krijgen van de Invensys-aandeelhouders en de concurrentie autoriteiten. De koers van Invensys staat momenteel £ 315. Een stijging van maar liefst 55% ten opzichte van begin dit jaar!

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Geen cent meer naar Griekenland

Er zal niet meer worden afgeschreven op Griekse staatschuld en er is alleen maar sprake van een verlies van de renteopbrengst, althans dat schrijft de media. Voortdurend worden ons nieuwe leugens voorgehouden.Met de Miljarden Euro’s die naar Athene worden gestuurd, kunnen de Grieken hun uitstaande obligaties tegen 30% opkopen. Betreurenswaardig is dat de burgers door de politiek worden afgescheept met een verhaal dat de Grieken op deze wijze hun schulden kunnen afbouwen.
Steeds wordt een nieuwe leugen voorgehouden. Tot nu toe was dan ook iedere voorspelling met betrekking tot de economische ontwikkeling van Griekenland zo slecht, dat het niet meer slechter kan.

  Lees verder