Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Sterk 4e kwartaal en FY19 voor Oshkosh Corp.

De Noord-Amerikaanse Oshkosh Corporation (NYSE: OSK) publiceerde onlangs de cijfers voor het 4e kwartaal van FY2019 (t/m 30/9) alsmede de eindejaarscijfers. Met USD 2,2 miljard steeg de omzet 6,7% YoY, en de netto inkomsten lagen met USD 150 miljoen min of meer gelijk aan Q4 FY18. Over het gehele jaar werd een omzet van USD 8,4 miljard bijgeschreven (FY18 USD 7,7 miljard) met netto inkomsten van USD 580 miljoen (FY18 USD 470 miljoen). De winst per aandeel noteerde over FY19 een nette USD 8,30 per aandeel. Een flinke stijging vergeleken met een de USD 6.38 per aandeel van FY18. 

Er werd het afgelopen jaar voor USD 357 miljoen aan eigen aandelen opgekocht. Na een recente stijging werd het kwartaaldividend wederom naar boven bijgesteld en noteert nu USD 0,30 per aandeel.

Het aandeel Oshkosh noteerde de afgelopen 2 maanden een stijging van maar liefst 25%!

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Huntsman Corp. publiceert cijfers 3e kwartaal FY19

Chemiegigant Huntsman Corp. (NYSE: HUN) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van boekjaar 2019. Met USD 1.68 miljard lag de omzet een kleine 300 miljoen lager dan vorig jaar. Maar de netto inkomsten noteerden met USD 41 miljoen een flinke verbetering ten opzichte van het verlies van - USD 8  miljoen een jaar geleden. Dat neemt niet weg dat de netto inkomsten na 9 maanden slechts USD 290 miljoen noteren. Die lagen na 3 kwartalen FY18 op een klein miljard.

De winst per aandeel staat na 9 maanden op USD 1,12 met een EBITDA van USD 664 miljoen. Deze cijfers lagen een jaar geleden op resp. USD 2,79 per aandeel en USD 954 miljoen. De vrijekasstroom staat voorlopig op USD 258 miljoen.

De Huntsman Corporation werd in 2004 aan de de beurs van New York genoteerd, maar het bedrijf is in verschillende samenstellingen al sinds 1970 actief. Wat meer dan 40 jaar geleden begon als de Huntsman Container Corporation en de productie van de bekende Big Mac “clamshell” verpakkingsdoosjes, is inmiddels verworden tot een m

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Solide kwartaalcijfers voor Rexel SA

Het Franse Rexel SA (Parijs: RXL) publiceerde onlangs de omzetcijfers voor het 3e kwartaal van 2019. De kwartaalomzet bedroeg EUR 3,4 miljard, een lichte stijging YoY. Dit was te danken aan een stijgende omzet in Noord-Amerika +2,8% en Azië +2,7%. Na 9 maanden staat de teller voor FY19 op een omzet van EUR 10,2 miljard, een stijging van +2% ten opzichte van vorig jaar.

Catastrophes en een buitensporige stijging van de grondstoffenprijzen daargelaten, verwacht het management voor FY19 een omzetstijging van 2% - 4% YoY, en een stijging van de EBITDA tussen de 5% - 7%.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

BMW doet in september wederom goede zaken

De officiële kwartaalcijfers volgen nog, maar het Duitse BMW Group (Frankfurt: BMW) laat alvast weten dat het bedrijf ook in september goede zaken heeft gedaan. De verkoop van 248.684 BMW's, MINI's, en Rolls Royce modellen was een stijging van 4,6% YoY. In de eerste 9 maanden van dit jaar zijn er in totaal 1.866.198 auto's verkocht, en dit ligt een kleine 2% hoger dan een jaar geleden. Het laat zich raden dat het gros van de verkoop uit BMW modellen bestond. Met name de X3 en X4 werden gretig afgenomen, en ook de nieuwe X7 lijkt aan te slaan. Daarnaast doen de vol elektrische modellen zoals de i3 goede zaken. Een nieuw model dat in augustus werd gelanceerd was de BMW 330e, een plug in hybrid variant van BMW 3 series. Hierdoor steeg de verkoop van elektrische auto's met 11% YoY.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

BHE bouwt windmolenpark in Alberta

Berkshire Hathaway Energy (BHE), de energietak van het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) laat weten dat dochterbedrijf BHE Canada USD 200 miljoen heeft uitgetrokken voor de aanleg van een 118 Megawatt windmolenpark in het zuid-oosten van de Canadese provincie Alberta. Het Rattlesnake Ridge Wind project zal in de buurt komen van het dorpje Medicine Hat en genoeg energie leveren voor 79,000 huishoudens. Het project zal worden aangelegd door het Britse Renewable Energy Systems dat momenteel bezig is met twee andere windmolenparken in Alberta.

Het gros van de opbrengst van het Rattlesnake Ridge Wind project is voor de komende jaren verkocht aan een nog onbekende Cana

  Lees verder