Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Staatsleningen bubble en de prijs van goud

De rente op de staatsleningen is op het laagste niveau van de afgelopen 200 jaar. Dat betekent dat de prijzen van staatsleningen op het hoogste niveau staan van de afgelopen 200 jaar. De centrale bankiers houden de rente op een kunstmatig laag niveau om de gevolgen van de kredietcrisis te verzachten voor de banken en de landen. Tevens wordt de ene na de andere monetaire verruiming aangekondigt, (lees geld printen).

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Tijd voor winterbanden

Tijd voor winterbanden

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Carl Icahn (76 jaar) laat weer van zich spreken

Carl Icahn weet niet van ophouden, de oude beursgoeroe heeft een bod uitgebracht op het beursgenoteerde bedrijf Oshkosh Corporation van USD 32,– per aandeel. In onze beleggersnieuwsbrief van februari 2011 hebben wij dit bedrijf beschreven. De waarde van Oshkosh Corporation bij een factor van 10 x EBIT 2012 becijferden wij op USD 55,– per aandeel.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Op zoek naar een hoge rente op obligaties?

10% ASR NL 2009-99.
Deze achtergestelde obligatie van ASR geeft ieder jaar 10% rente. De rente wordt per kwartaal uitgekeerd. Een clausule gekoppeld aan deze lening vermeld dat ASR deze lening in 2019 mag aflossen op 100%. Grote kans dat ASR hier gebruik van maakt.
Maken ze hier geen gebruik van, dan zal de rente iedere 3 maanden worden aangepast aan het driemaands Euribor tarief met een opslag van 9,705%.
ASR is sinds 2008 in handen van de Nederlandse Staat(AAA). Let op dit is wel een achtergestelde lening met een hoog risico als het fout gaat met ASR. De huidige koers is ca. 116 %.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Warren Buffet: koop goede bedrijven en probeer ze te houden voor de lange termijn.

Het lijkt zo eenvoudig als je het leest maar in de praktijk is het voor veel beleggers moeilijk om niet te gaan twijfelen als de aandelen in je portefeuille flink dalen als er weer eens paniek is op de beurzen. Het advies wat Warren Buffett aan iedereen geeft is: probeer juist aandelen te kopen als iedereen in paniek aan het verkopen is, dan heb je lage koersen met kortingen tot soms wel 50% op kerngezonde bedrijven.

  Lees verder