Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Sterk halfjaar voor Prysmian Group

's Werelds grootste kabelfabrikant voor de energiesector en telecombedrijven, de Italiaanse Prysmian Group (Milaan: PRY), publiceerde deze maand de cijfers voor de 1e helft van FY19. En die waren prima in orde. De netto omzet noteerde EUR 5,85 miljard, en dat is een organische groei van +2% in vergelijk met een jaar geleden. Met name in Noord-Amerika (+5%) deed het bedrijf goede zaken. De EBITDA steeg maar liefst 26% YoY en kwam uit op EUR 521 miljoen. En ook de winst (EUR 192 miljoen) presteerde sterk met een verdubbeling YoY.

De grootverdieners waren Telecom (+8%) en Energy & Infrastructure (+3.1%). In de eerste helft van het jaar haalde Prysmian voor EUR 1,1 miljard aan nieuwe orders binnen. De EBITDA verwachting voor FY19 blijft gehandhaafd op EUR 950 miljoen - EUR 1 miljard.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Solvay publiceert cijfers voor 2e kwartaal en halfjaar 2019

Het Belgische Solvay SA (Brussel: SOLB) publiceerde begin deze maand de cijfers voor het 2e kwartaal (en halfjaar) van FY2019, en die waren conform verwachting. De kwartaalomzet noteerde EUR 2.65 miljard en dat lag 2% hoger dan een jaar geleden. De halfjaaromzet noteerde EUR 5,22 miljard, en dat is 2,6% hoger dan een jaar geleden. De EBITDA noteerde met EUR 624 miljoen -3% lager dan een jaar geleden. En ook halverwege het jaar laat de EBITDA met EUR 1,2 miljard een lichte daling zien van -0,5% t.o.v. een jaar geleden. De winst per aandeel daalde in het 2e kwartaal met -5,5% in vergelijk met Q2 FY18. Maar met EUR 5,89 ligt de winst per aandeel voor de eerste 6 maanden +4,4% hoger dan HY18.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Triumph divisies boeken omzetgroei in 1e kwartaal

De Noord-Amerikaanse Triumph Group (NYSE: TGI) is al een tijdje bezig met diverse herstructureringen en het afstoten van non-core activiteiten, en afgaande op de cijfers voor het 1e kwartaal van boekjaar 2020 lijkt z'n vruchten af te werpen. Het bedrijf boekte een omzet van USD 731 miljoen met netto inkomsten van USD 23 miljoen (USD 0,46 per aandeel). Er was zelfs sinds lange tijd weer een vrijekasstroom te melden, ditmaal van USD 5 miljoen. Het bedrijf geeft voor FY2020 een omzetverwachting af van USD 2,8 miljard met een winst per aandeel tussen de USD 2,35 - USD 2.95. Het zijn allemaal geen overweldigende cijfers, maar het feit dat het bedrijf weer een duurzame winst boekt zal aandeelhouders ongetwijfeld tevreden stellen.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Sterk 2e kwartaal voor Timken Co.

De Noord-Amerikaanse lagerspecialist Timken Company (NYSE: TKR) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY2019, en aandeelhouders kunnen tevreden zijn. Met USD 1 miljard lag de omzet 10% hoger dan een jaar geleden, en de winst per aandeel noteerde een 2e kwartaalrecord van USD 1,27 per aandeel. De netto inkomsten bedroegen USD 98 miljoen. De dagelijkse operaties genereerden USD 158 miljoen aan contanten, en de vrijekasstroom bedroeg USD 134 miljoen. Met name de contantenstroom was een enorme stijging ten opzichte van een jaar geleden, alsmede vorig kwartaal.

Timken keerde voor het 388e opeenvolgende kwartaal een dividend uit, en kocht daarnaast nog 320.000 eigen aandelen op. Alles bijelkaar een cadeautje van USD 36 miljoen voor de aandeelhouders. Het bedrijf verwacht over het boekjaar een winst per aandeel van USD 4,80 - USD 5,- te realiseren.

De Timken Company is al meer dan honderd jaar een begrip op het gebied van friction management. Sinds de introductie van de Timken kegellager in 1898 heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot toonaangevend leverancier van allerhande lagers, lubricatie en pakkingen voor de fabricage van personenwagens, treinwagons, locomotieven, vrachtwagens, landbouwtractoren en mijnbouwmaterieel. Maar ook hijskranen, houtzagerijen, drukpersen, papierfabrieken, ophaalbruggen, windturbines, vliegtuigen en tanks zijn allen afhankelijk van soepel lopende onderdelen en maken dankbaar gebruik van Timken producten. Timken wordt momenteel voor USD 40,- per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Mooie 2e kwartaal voor FLSmidth&Co.

Het Deense FLSmidth & Co. (Kopenhagen: FLS) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY19, en die zagen er zoals verwacht prima uit. De omzet van DKK 5,5 miljard lag +16% hoger dan een jaar geleden. En de feitelijke verdiensten zoals de EBITDA en de netto winst lagen met resp. DKK 487 miljoen en DKK 223 miljoen lagen YoY maar liefst +28% en +33% hoger. Er werd voor een kleine DKK 5 miljard aan nieuwe orders binnengehaald, met als gevolg dat het totale orderboekje nu DKK 16,7 miljard bedraagt. Zowel de Mining divisie als de Cement divisie deden goede zaken. Het bedrijf houdt nog altijd vast aan een verwachte jaaromzet van DKK 20 miljard.

FLSmidth is een marktleidend leverancier van apparatuur, reserveonderdelen en complete verwerkingsinstallaties gericht op de winning van kolen, goud, ijzererts en koper, alsmede de fabricage van cement en kunstmest. Het bedrijf bestaat voor het overgrote deel uit ingenieurs die de vereiste apparatuur ontwerpen, plannen, installeren en onderhouden, waarbij de werkelijke fabricage wordt uitbe

  Lees verder