Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Owens Illinois verslaat verwachtingen

Owens Illinois, de wereldleider op het gebied van verpakking voor toonaangevende consumptiegoederen / glasverpakking, heeft de verwachtingen met betrekking tot de winstresultaten van het vierde kwartaal 2012 verslagen. Ondanks de teruggevallen economie in Europa wist Owens Illinois het verlies te beperken. Vorig jaar bedroeg het verlies in het vierde kwartaal nog $777 miljoen, ten opzichte van $160 miljoen dit jaar. De omzet daalde met 3,9% naar $ 1,75 miljard De prijzen werden verhoogd, maar de verhoging werd teniet gedaan door hogere productie- en leveringskosten.
De verwachtingen voor 2013 zijn verhoogd. Ondanks de terugval in Europa verwacht het bedrijf in 2013 een groei. Stabiele marktomstandigheden in Noord Amerika en een flinke toename in de ontwikkelingslanden moeten zorgen voor een lichte groei.
De vrije cashflow is zelfs gestegen naar $ 290 miljoen en moet voor 2013 minimaal stijgen naar $ 300 miljoen. Voor meer informatie zie de bedrijfspresentatie

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Cijfers Ashland stellen verwachtingen analisten teleur

Een van de waardebedrijven Ashland, maakte deze week haar fiscale cijfers voor het eerste kwartaal 2013 bekend. De cijfers waren beneden verwachting en het aandeel is inmiddels teruggezakt van terug van $86,96 naar $78,69%. Toch is de koers van het aandeel de laatste 12 maanden met ruim 33% gestegen.
Als marktleidend producent van allerhande onmisbare chemische toevoegingen (specialty chemicals) voor uiteenlopende industrieën als auto, papier, farmacie, bouw, voedsel en drank, energie en waterbehandeling, is het Noord-Amerikaanse Ashland Inc. onlosmakelijk verbonden aan duizenden producten en handelingen in ons dagelijks leven.
De omzet daalde dit kwartaal met 3% naar $ 1,87 miljard. Ook de winst per aandeel daalde met 6,67% naar $1,12 per aandeel. In de cijfers werd een eenmalige afschrijving van $ 31 miljoen meegenomen van het fabrieksonderdeel Guar, vanwege lagere prijzen en een afschrijving op inventaris. Zonder de afschrijving zou de winst per aandeel $1,37 zijn geweest.
Ondanks de koersstijging van afgelopen jaar is het bedrijf toch nog ondergewaardeerd, maar hiervoor dient het bedrijf wel afscheid te nemen van haar waterdivisie. De problemen met betrekking tot Guar zijn nu in ieder geval achter de rug.
ashland
Maurice Essers

  Lees verder
Maurice Essers | Vermogensbeheerder

Terugblik en visie

Vooruitzichten 2013

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Winst Catepillar daalt

Catepillar, de grote concurrent van Joy Global en Kennametal, maakte gisteren bekend dat de netto winst in het vierde kwartaal is gedaald met 55% naar $697 miljoen. In deze resultaten wordt wel een eenmalige afschrijving op goodwill meegenomen. De omzet was licht beter dan verwacht. “Een lagere omzet en een grotere kostenimpact door een sterk lagere productie, gepaard met vermindering van de voorraad met $2 miljard, hadden een negatieve invloed op de winst in het vierde kwartaal”, stelt de fabrikant van groot materieel. Deze negatieve impact werd deels teniet gedaan door een belastingbate van $300 miljoen. Het bedrijf verwacht voor 2013 een winst per aandeel van $7 tot $9. De omzet moet in 2013 uitkomen op $60-$68 miljard. De bandbreedte is daarbij volgens Caterpillar een “afspiegeling van de mate van onzekerheid” in de wereldeconomie. “We zijn aangemoedigd door recente verbeteringen in de economische indicatoren, maar blijven voorzichtig”, aldus Caterpillar. “Hoewel we enige verbetering voorzien in de Amerikaanse economie, zal de groei naar verwachting relatief zwak zijn. Wij denken dat de Chinese economie zal blijven groeien, maar niet op de tempo’s van 2010 en 2011. We blijven ook bezorgd over Europa en verwachten dat de economieën in die regio zullen blijven worstelen in 2013.”
Rapporten over Joy Global en Kennametal zijn te downloaden op beleggersnieuwsbrief.nl

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Ijsland heeft geen schuld aan Icesave

De Europese rechtbank heeft bepaald dat Ijsland volledig in haar recht stond om compensatie te weigeren voor de Britse en Nederlandse gedupeerden van internetspaarbank Icesave. Volgens de Europese wetgeving staat niet vast dat een staat verantwoordelijk is voor garanties van spaarklanten, en de schadeclaim van Euro 1,9 miljard die bij Ijsland was ingediend is nietig verklaard.

  Lees verder