Exor blijft belang in GEDI verder uitbreiden RSS Feed

12-06-2020

Het Italiaanse Exor NV (Milaan: EXO) sloot afgelopen april een deal af waarbij 43,7% van de uitstaande aandelen GEDI werden overgenomen van CIR, de holding van de Italiaanse miljardairsfamilie De Benedetti. GEDI is één van de grootste uitgeverijen binnen Italië met bekende kranten als La Republicca, La Stampa, Il Piccolo, en Il Secolo XIX. Daarnaast is het actief in de radiosector en publiceert het bekende magazines als L’Espresso, Nat Geo Italia, en Le Scienze. 

Exor had een belang van 6% in GEDI, en aangevuld met het belang van CIR kreeg Exor een ruime meerderheid. Voor het belang van CIR werd een kleine EUR 103 miljoen neergetelt. Een aparte holding genaamd Giano Holding S.p.A. werd opgezet om GEDI aan te sturen en alle overige uitstaande aandelen te bemachtigen. CIR nam op hun beurt weer een belang van 5%  in deze nieuwe holding. 

Giano Holding heeft verder overeenkomsten gesloten met SIA BLU S.p.A voor de aankoop van hun belang in GEDI (6%) en met Mercurio S.p.A. voor de aankoop van hun belang in GEDI (5%). Deze transacties zijn momenteel gaande. Als alles is afgerond zal Giano Holding een kleine 61% van GEDI in handen hebben.

Exor is één van ’s werelds grootste investeringsmaatschappijen met een jaarlijkse omzet van EUR 143 miljard (FY2019) en een NAV (net asset value) van EUR 26 miljard (31/12/19). Bekende posities van Exor zijn FCA (Fiat/Chrysler), PartnerRe (verzekeringen), Ferrari, Juventus, The Economist, en CNH Industrial. Het bedrijf heeft een belastingtechnisch hoofdkantoor aan de Amsterdamse ‘Zuidas’, en staat in Nederland geregistreerd als ‘NV’. Maar dat is het enige ’Hollandse tintje’, want verder is het bedrijf op en top Italiaans met 53% van de aandelen in handen van de bekende Italiaanse familie Agnelli. Exor wordt momenteel voor EUR 48,47 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Peter Havik, SA

Deel dit bericht