Berkshire Hathaway boekt verlies van USD 50 miljard RSS Feed

05-05-2020

Het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) publiceerde onlangs de cijfers voor het 1e kwartaal van FY2020, en met een verlies van -USD 50 miljard moesten beleggers ongetwijfeld even slikken. Want zelfs voor een bedrijf met een marktwaarde rond de USD 440 miljard is dit een flinke daling. Zeker gelet op de +USD 21 miljard winst van Q4 FY19.

Dit is het grootste kwartaalverlies in BRK's geschiedenis, maar het moet natuurlijk wel in het perspectief van COVID-19 worden geplaatst. Het verlies is op geen enkele wijze een reflectie van de gezondheid van BRK. Het bedrijf zag zijn operationele verdiensten tov. Q4FY19 zelfs licht stijgen naar USD 5,9 miljard, en de hoeveelheid contanten ter beschikking steeg gedurende Q1 met maar liefst +USD 10 miljard. Het 'spaarpotje' van Buffett bevat momenteel een fenomenale USD 138 miljard aan contanten. BRK is zonder twijfel een gezond bedrijf.

Maar goed, BRK beschikt over een indrukwekkende beleggingsportefeuille die eind FY19 een waarde van USD 248 miljard had. Deze portefeuille is divers, maar het moet gezegd worden dat 69% van de waarde afkomstig is van slechts 5 posities: American Express (AXP), Apple (AAPL), Bank of America (BAC), The Coca-Cola Company (KO), and Wells Fargo (WFC). En zoals zoveel aandelen kregen ook deze posities een flinke klap gedurende Q1. En als je zulke grote posities hebt als BRK dan is de klap ook wat groter. In dit geval daalde de waarde van de gehele beleggingsportefeuille met -USD 55 miljard.

Gedurende de afgelopen jaarvergadering in Omaha liet Buffett weten dat hij verwacht dat COVID-19 nog wel even op de financiele markten zal blijven drukken. Hij is op dit moment niet van plan om z'n contanten aan te wenden voor het opkopen van eigen aandelen. Als hij de aankoopprijzen aantrekkelijk genoeg acht zal hij z'n cash in de eerste plaats gebruiken voor het opkopen van bedrijven. Ook gaf hij toe dat de +USD 10 miljard die hij de afgelopen jaren in luchtvaartmaatschappijen had gestoken een vergissing was geweest. Hij is van mening dat de luchtvaartindustrie door de coronacrisis zal veranderen en dat de sector zijn inziens geen aantrekkelijke belegging meer is. BRK heeft inmiddels een kleine USD 7 miljard van z'n luchtvaartaandelen verkocht. 

De Berkshire Hathaway B-aandelen worden momenteel verhandeld voor USD 178,- per stuk.

Peter Havik

 

600_screen_shot_2020_05_05_at_12_19_34_pm.png

 

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Berkshire Hathaway, BRK, Peter Havik, SA, Warren Buffett

Deel dit bericht