Exor neemt meerderheidsbelang in GEDI RSS Feed

23-04-2020

Het Italiaanse Exor NV (Milaan: EXO) zal naar verwachting vandaag (23/4/20) 43,7% van de uitstaande aandelen GEDI overnemen van CIR, de holding van de Italiaanse miljardairsfamilie De Benedetti. GEDI is één van de grootste uitgeverijen binnen Italië met bekende kranten als La Republicca, La Stampa, Il Piccolo, en Il Secolo XIX. Daarnaast is het actief in de radiosector en publiceert het bekende magazines als L’Espresso, Nat Geo Italia, en Le Scienze. Exor heeft momenteel een belang van 6% in GEDI, en aangevuld met het belang van CIR heeft Exor een ruime meerderheid. Het belang van CIR kost Exor een kleine EUR 103 miljoen, en er zal een aparte holding worden opgezet om GEDI aan te sturen en alle overige uitstaande aandelen te bemachtigen. CIR zal op hun beurt weer een belang van 5% nemen in deze nieuwe holding.

In ander nieuws werd vorige maand bekend gemaakt dat Exor z'n re-insurance company PartnerRe zal verkopen aan de Franse verzekeraar Covéa. Een re-insurance company is een bedrijf dat de risico’s van primaire, 1e linie verzekeraars dekt. Exor ontvangt voor PartnerRe een cash vergoeding van USD 9 miljard plus nog USD 50 miljoen in cash dividend. Exor betaalde in 2016 USD 6,7 miljard voor PartnerRe.

Exor is één van ’s werelds grootste investeringsmaatschappijen met een jaarlijkse omzet van EUR 143 miljard (FY2019) en een NAV (net asset value) van EUR 26 miljard (31/12/19). Bekende posities van Exor zijn FCA (Fiat/Chrysler), PartnerRe (verzekeringen), Ferrari, Juventus, The Economist, en CNH Industrial. Het bedrijf heeft een belastingtechnisch hoofdkantoor aan de Amsterdamse ‘Zuidas’, en staat in Nederland geregistreerd als ‘NV’. Maar dat is het enige ’Hollandse tintje’, want verder is het bedrijf op en top Italiaans met 53% van de aandelen in handen van de bekende Italiaanse familie Agnelli. Exor wordt momenteel voor EUR 48,52 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Peter Havik, SA

Deel dit bericht