Berkshire Hathaway publiceert cijfers voor FY19 RSS Feed

04-03-2020

Het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) publiceerde onlangs de cijfers voor het boekjaar 2019, en die waren over de breedte in orde. De omzet steeg YoY van USD 247 miljard naar USD 254 miljard, en de winst voor belasting noteerde USD 102 miljard. De netto verdiensten noteerden uiteindelijk een kleine USD 82 miljard. De bekende insurance float steeg dit jaar wederom met vele miljarden en noteert momenteel USD 129 miljard. De waarde van alle bezittingen bij elkaar opgeteld (total value of assets) steeg van USD 707 miljard in FY18 naar USD 817 miljard in FY19. Deze berekening is per 31/12/19 en stelt een waarde van USD 248 miljard voor de BRK beleggingsportefeuille.

Het is niet eenvoudig om de intrinsieke waarde van een gecompliceerd bedrijf als BRK te berekenen. Er zijn vele verschillende manieren in omloop, die allemaal in een iets andere waarde per aandeel resulteren. Het is niet zo dat de ene berekening beter is dan de ander; hooguit iets conservatiever. Als we aan de conservatieve kant gaan zitten van de meest gangbare uitkomsten dan noteert de intrinsieke waarde van de A aandelen rond de USD 400.000,- per stuk. En als we dit vervolgens door 1.500 delen krijgen we de intrinsieke waarde van een B aandeel: USD 266,- per stuk. Als we dit afzetten tegen de huidige waardering van de B aandelen van USD 208,- per stuk, dan is er nog altijd sprake van een flinke onderwaardering.

Berkshire Hathaway is een conglomeraat van 90 geprivatiseerde bedrijven actief in uiteenlopende sectoren als verzekeringen, spoorwegen, luchtvaart, energie, chemie, banken, voedingswaren, en vele anderen. Daarnaast heeft het bedrijf een flinke beleggingsportefeuille met een beurswaarde van USD 185 miljard.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Berkshire Hathaway, Peter Havik, SA, Warren Buffett

Deel dit bericht