Tegenvallend 2e kwartaal voor Conduent RSS Feed

03-09-2019

Het Amerikaanse Conduent, Inc. (NYSE: CNDT) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van boekjaar 2019, en net als Q1 viel er weinig te vieren. De omzet noteerde USD 1,11 miljard, een daling van -19,5% ten opzichte van vorig jaar. Er moet wel gezegd worden dat de omzet van Q2 FY18 een flinke eenmalige boost kreeg dankzij de verkoop van diverse divisies. Als we die inkomsten buiten beschouwing laten dan lag de omzet van Q2 FY19 'slechts' 3,2% lager dan vorig jaar. De netto inkomsten noteerden een verlies van USD -1,03 miljard in vergelijk met de toch al povere USD +11 miljoen van een jaar geleden. Dit resulteerde in een verlies per aandeel van USD 4,49. Een groot gedeelte van dit verlies kwam voor rekening van een boekhoudkundige verliespost (goodwil impairment) van USD 1,07 miljard die werd opgevoerd om hogere kosten, verlies van bestaande contracten, en een veel lager dan verwachte aanwas van nieuwe klanten te compenseren.

Al met al werd er het afgelopen kwartaal voor USD 813 million aan nieuwe contracten getekend, een daling van maar liefst 57% YoY.  Nieuwe clientèle daalde 5,2% en contractverlengingen daalden 68.5%. Dit laatste is natuurlijk een zorgwekkende ontwikkeling.

Conduent is 's werelds grootste speler binnen het lucratieve segment van Business Proscess Outsourcing (BPO). Kort door de bocht kan je stellen dat het bedrijf is gespecialiseerd in het overnemen en uitvoeren van bedrijfsprocessen, zodat de klant zich op 'belangrijkere' activiteiten kan richten. Je moet hierbij denken aan het opzetten en bemannen van call centers, het uitvoeren van de facturering en boekhouding van een bedrijf, of het regelen van personeelszaken en de salarisadministratie. Maar Conduent kan ook worden ingezet voor een hele reeks transactiegedreven activiteiten, zoals het afhandelen van verzekeringsclaims, uitkeringen, digitale betalingen, of het beheren van tolsystemen en parkeerdiensten. Conduent is een grote speler binnen de gezondheidszorg met meer dan 2200 ziekenhuizen als klant, en met de aankoop van HSP wordt hun dienstenaanbod flink uitgebreid. Conduent wordt momenteel voor USD 6,19 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Peter Havik, SA

Deel dit bericht