Schaeffler publiceert tegenvallende halfjaarcijfers RSS Feed

28-08-2019

Het Duitse Schaeffler AG (Xextra: SHA) publiceerde onlangs de halfjaarcijfers voor FY19, en net als veel bedrijven in de autoindustrie heeft Schaeffler het moeilijk. Met EUR 7 miljard was de omzet 2% lager dan HY18. Dat valt nog mee. Maar met EUR 483 miljoen lag de EBIT beduidend lager dan vorig jaar (EUR 773 miljoen), en ook de netto inkomsten moesten met EUR 273 miljoen flink inleveren t.o.v. HY18 (EUR 506 miljoen). Halverwege FY19 noteert de winst per aandeel EUR 0,42 (HY18; EUR 0,77).

Net als eind vorig jaar is het lichtpuntje op dit moment Schaeffler's Industrial segment. Deze divisie richt zich op de ontwikkeling en productie van allerhande kogellagers, rollagers, radiaallagers, spanlagers, etc. voor uiteenlopende sectoren als luchtvaart, olie- en gas, windmolens, elektra, spoorwegen, en zware industrie. De Automotive divisies van het bedrijf, OEM en Aftermarket moeten het evenals vorig jaar ontgelden. Met name in Europa en China is de vraag naar auto's op dit moment zwak. Om dit te adresseren zal het bedrijf z'n uitgaven nog verder moeten terug dringen, en zich meer moeten richten op het genereren van contanten (free cash flow).

Schaeffler ontwikkelt en produceert onderdelen voor vliegwielen, koppelingsplaten, schakelbakken, stuurkolommen, aandrijfassen, wielophangingen, vliegtuigmotoren, windmolens, en vele andere industriële toepassingen. De kans is groot dat er in alles wat beweegt (industrieel) wel een Schaeffler onderdeel te vinden is. Het bedrijf werd in 1946 opgericht en is één van ’s werelds grootste familiebedrijven. Schaeffler wordt momenteel voor EUR 5,97 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, china, eDrive, Peter Havik, SA, schaeffler

Deel dit bericht