Berkshire Hathaway publiceert cijfers 2e kwartaal RSS Feed

07-08-2019

Het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) noteerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van FY2019, en die zagen er niet slecht uit. De netto verdiensten lagen het afgelopen kwartaal rond de USD 14 miljard, en dat is flink hoger dan de USD 12 miljard van een jaar geleden. De winst per B-aandeel kwam uit op USD 5,74 in vergelijk met de USD 4,87 van Q2 vorig jaar. En als we de halfjaarcijfers bekijken dan zijn de verschillen nog veel groter. Na 6 maanden staan de netto verdiensten op USD 35,7 miljard, en dat is een enorme stijging met de USD 11 mijard van een jaar geleden. Het laat zich raden dat de winst per B-aandeel van USD 14,55 ook flink hoger ligt dan de USD 4,41 van vorig jaar. Het moet wel gezegd worden dat de cijfers voor KraftHeinz (BRK heeft hier een belang van 27%) niet zijn verwerkt. Om een of andere reden heeft BRK deze nog niet ontvangen. Die cijfers waren vorig jaar niet zo fraai, dus dit zou de netto verdiensten nog iets kunnen drukken.

De stijging is met name te danken aan de prestaties van diverse beleggingen. Als we naar de operationele verdiensten (winst) kijken, dus zonder diverse investeringswinsten, dan komen we uit op USD 6,1 miljard. En dat ligt iets lager dan de USD 6,9 miljard van een jaar geleden. Dit heeft voor een deel te maken met tegenvallende cijfers van het verzekeringswezen. Geico moest aanzienlijk meer autoschadeclaims betalen, en verder waren er wat tegenslagen in vervroegde uitbetalingen en FX tegenwind. Desondanks zag BRK z'n insurance float wederom met USD 1 miljard stijgen tot USD 125 miljard.

BRK beschikt op dit moment over een recordbedrag van USD 122 miljard aan contanten, maar Buffett kan niets vinden om te kopen. Om die reden werd er USD 50 miljard in Apple aandelen gestoken, en voor USD 440 miljoen aan eigen aandelen opgekocht. Diverse aandeelhouders zouden graag zien dat Buffett meer eigen aandelen gaat opkopen.

Berkshire Hathaway is een conglomeraat van 90 geprivatiseerde bedrijven actief in uiteenlopende sectoren als verzekeringen, spoorwegen, luchtvaart, energie, chemie, banken, voedingswaren, en vele anderen. Daarnaast heeft het bedrijf een winstgevende beleggingsportefeuille. De B aandelen van Berkshire Hathaway worden momenteel voor USD 201,- per stuk verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Berkshire Hathaway, Peter Havik, SA, Warren Buffett

Deel dit bericht