BMW Group benoemt nieuwe CEO RSS Feed

30-07-2019

Na de aankondiging van de huidige CEO Harald Krüger om af te zien van een tweede termijn, moest de Duitse BMW Group (Frankfurt: BMW) op zoek naar een vervanger. Bijna traditioneel viel de keus wederom op een hoofd van Productie, ditmaal de 55-jarige Oliver Zipse. Zipse is zonder twijfel capabel in het aansturen en uitbreiden van bestaande productieactiviteiten. Maar de tijden veranderen snel, en BMW is onder het soms twijfelachtige optreden van Krüger z'n voorsprong in het elektrische segment kwijt geraakt.

Krüger besloot na de initieel tegenvallende verkoop van de vol elektrische i3, de productie terug te schroeven. Dit had als gevolg dat 2 'elektra experts' van BMW, Christian Senger en Markus Duesmann door Volkswagen CEO Marcus Diess bij VW werden binnengehaald. Diess is overigens zelf een oud BWM kaderlid. Analisten zijn van mening dat BMW zich in rap tempo moet toeleggen op het aantrekken van software talenten als ze de ontwikkelingen binnen elektra en autonoom rijden niet willen mislopen. In die zin is een CEO van het traditionele productie 'stempel' wellicht niet de meest verstandige keuze. Maar goed, de tijd zal het leren.

Zoals eerder bericht boekte BMW onlangs record verkoopcijfers. En ook de ietwat achtergebleven productie van elektrische voertuigen wordt in snel tempo opgevoerd. Dit resulteert natuurlijk in een flinke stijging van het R&D budget en allerhande verwante investeringen. Om die reden gaf BMW onlangs een winstverwachting af voor FY2019. Maar deze investeringen zijn onontkoombaar, en zullen aannemelijk in de toekomst hun vruchten afwerpen.

De BMW Group is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van (luxe) personenwagens en SUV voertuigen onder de merknamen BMW, MINI, en Rolls-Royce. Naast auto’s is het bedrijf eveneens een wereldberoemd fabrikant van hoogwaardige motorfietsen die onder de naam BMW worden verkocht. Het laat zich raden dat het bedrijf voor z’n voertuigen tevens alle benodigde reserveonderdelen en accessoires levert. Naast de productie van voertuigen beschikt de BMW Group inmiddels over een indrukwekkende Financial Services divisie die uiteenlopende diensten verzorgt als auto lease (Alphabet), aankoopfinanciering, en verzekeringen. BMW wordt momenteel voor EUR 67,40 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, eDrive, elektrische aandrijvingen, Peter Havik, SA

Deel dit bericht