Warren Buffett financiert grote overname oliesector RSS Feed

06-05-2019

Warren Buffett heeft namens zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway (NYSE: BRK-B) USD 10 miljard toegezegd aan Occidental Petroleum (OXY) als additionele financiering voor hun voorgenomen aankoop van Anadarko Petroleum Corp (APC). OXY heeft een bod van USD 57 miljard op tafel gelegd wat bestaat uit contanten en aandelen opties. Dit ligt aanzienlijk hoger dan het bod van USD 33 miljard dat Chevron een tijdje terug had uitgebracht. Het is dan ook aannemelijk dat OXY met de 'prijs' zal weglopen.

Buffett heeft dankzij z'n verzekeringstak de beschikking over een zogeheten insurance float die op dit moment USD 122 miljard bedraagt. Hij is dan ook één van de zeldzame partijen die zonder al teveel bedenktijd USD 10 miljard kan toezeggen. En kan dus ook mooie eisen stellen. Buffett krijgt voor z'n geld 100.000 aandelen OXY met een verkoopwaarde van USD 100.000,- per stuk. Deze kunnen na 10 jaar weer worden ingewisseld. Hij ontvangt over deze deal 8% dividend per jaar. Daarnaast ontvangt hij een optie voor de aanschaf van 80 miljoen aandelen OXY voor USD 62,50 per stuk. Dit kan pas na 10 jaar worden verzilverd. Als de deal OXY/APC deal niet doorgaat krijgt Buffett USD 50 miljoen restitutie.

Naast de OXY deal nam Buffett onlangs een grote positie in Amazon.

Berkshire Hathaway is een conglomeraat van 90 geprivatiseerde bedrijven actief in uiteenlopende sectoren als verzekeringen, spoorwegen, luchtvaart, energie, chemie, banken, voedingswaren, en vele anderen. Daarnaast heeft het bedrijf een winstgevende beleggingsportefeuille. De B aandelen van Berkshire Hathaway worden momenteel voor USD 218,- per stuk verhandeld.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Beleggersnieuws, Peter Havik, SA

Deel dit bericht