Berkshire Hathaway nog altijd ondergewaardeerd RSS Feed

27-02-2019

Het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) publiceerde onlangs de cijfers voor het boekjaar 2018, en die waren gemengd. Als we net als de media enkel focussen op de waarde van de beleggingsportefeuille dan moeten we constateren dat er in het 4e kwartaal een verlies van een kleine USD 40 miljard werd genoteerd. Daar stond tegenover dat BRK een eenmalig belastingvoordeel van USD 7,5 miljard mocht ontvangen. Maar zoals we allemaal weten kan de waarde van beleggingen van het ene op het andere kwartaal enorm variëren, dus het is in die zin belangrijker om te kijken naar de verrichtingen van de operationele activiteiten van het bedrijf. En daar was genoeg goed nieuws te melden. De omzet steeg YoY van USD 240 miljard naar USD 247 miljard, en de winst voor belasting (dus zonder boven genoemde meevaller) steeg YoY van USD 21 miljard naar USD 29 miljard. De bekende insurance float steeg dit jaar wederom met vele miljarden en noteert momenteel USD 123 miljard.

Het is niet eenvoudig om de intrinsieke waarde van een gecompliceerd bedrijf als BRK te berekenen. Er zijn dan ook vele verschillende manieren in omloop, die allemaal in een iets andere waarde per aandeel resulteren. Het is niet zo dat de ene berekening beter is dan de ander; hooguit iets conservatiever. Als we een gemiddelde nemen van de meest gangbare uitkomsten dan noteert de intrinsieke waarde van de A aandelen rond de USD 360.000,- per stuk. En als we dit vervolgens door 1.500 delen krijgen we de intrinsieke waarde van een B aandeel: USD 240,- per stuk. Als we dit afzetten tegen de huidige waardering van de B aandelen van USD 202,- per stuk, dan is er nog altijd een onderwaardering van een kleine 16%.

Berkshire Hathaway is een conglomeraat van 90 geprivatiseerde bedrijven actief in uiteenlopende sectoren als verzekeringen, spoorwegen, luchtvaart, energie, chemie, banken, voedingswaren, en vele anderen. Daarnaast heeft het bedrijf een flinke beleggingsportefeuille met een beurswaarde van USD 185 miljard.

Peter Havik

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Beleggersnieuws, Peter Havik, SA

Deel dit bericht