De belangrijke 4 feiten over goud! RSS Feed

25-04-2013

Na de hevige correctie op de goudmarkt zijn er vanzelfsprekend honderden meningen over goud in de media terug te vinden. De opsomming van Frank Holmes (US Global Investors) over 4 belangrijke feiten van goud is het noemen waard.
1) Het is onmogelijk om meer goud bij te drukken (zoals wel met valuta gebeurt). De Federal Reserve creëert elke maand $ 85 miljard nieuwe dollars, waardoor hun balans inmiddels bijna de grens van $ 3.000 miljard heeft overschreden. Bezien we de correlatie van de goudprijs en de geldcreatie van de FED dan zien we een bijna perfecte correlatie.
1
2) Goud wordt door centrale banken gezien als geld. Van netto verkopers zijn centrale banken in 2012 wereldwijd netto kopers geworden aldus de World Gold Council. Vooral centrale banken van de zogeheten groeilanden (o.a. Rusland, China, Turkije, Brazilië , Mexico) kopen massaal goud ter diversificatie van hun dollar en euro posities.
2

3) De (tijdelijk) minder in trek zijnde “Love Trade” beïnvloedt de fundamentals van goud. De liefde voor goud die de twee opkomende landen (China en India) altijd al hebben gehad, zorgt er voor dat vanuit deze landen de vraag naar goud goed is voor bijna de helft van de jaarlijkse wereldwijde consumptie. Recentelijk blijkt het gemiddelde inkomen in China het afgelopen jaar minder hard gegroeid te zijn dan dat de chinezen gewend zijn. Daarnaast zien we voor India de sterke Roepie en hogere belastingen. Twee zaken die (tijdelijk) van invloed zijn op de vraag naar goud.
3

4) Correcties gebeuren maar bieden historisch bezien vaak een koop gelegenheid. Na de twee forse crashes op 12 en 15 april liet de jaarlijkse verandering in de prijs van goud een standaarddeviatie zien van – 2.6. Kleine correcties gebeuren veelvuldig, maar deze crash zorgde voor de laagste standaarddeviatie in 10 jaar. Een koop signaal is daarmee afgegeven.
4

Patrick Blom

Door: Peter Havik | Beleggingsanalist
Algemeen, Patrick Blom

Deel dit bericht