Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

Berkshire Hathaway koopt voor USD 9 miljard aan aandelen op

Het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE: BRK) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van 2020. De omzet noteerde USD 63 miljard met netto verdiensten van USD 31 miljard. De operationele omzet noteerde een kleine USD 57 miljard. De verzekeringsactiviteiten hebben het in coronatijd zwaar, maar gederfte inkomsten aan deze zijde werden goedgemaakt door segmenten als railroad, utilities, en energy.

Omdat Buffett van mening is dat zijn bedrijf wordt ondergewaardeerd werd er voor een recordbedrag van USD 9 miljard aan eigen aandelen opgekocht. Dit brengt het totaal voor de eerste 9 maanden op USD 16 miljard.

Dit soort uitgaven zijn voor BRK vrijwel verwaarloosbaar. De zogeheten insurance float bedraagt momenteel rond de USD 135 miljard. En de totale hoeveelheid contanten en obligaties die het bedrijf momenteel tot z'n beschikking heeft voor directe uitgaven noteert momenteel USD 146 miljard.

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

WestRock publiceert cijfers Q4 en FY20

Het Amerikaanse WestRock (NYSE: WRK) publiceerde onlangs de cijfers voor het 4e kwartaal van FY20 (t/m 30/9). Met USD 4,5 miljard lag de omzet -4% lager dan een jaar geleden, maar wel +5,6% in vergelijk met Q3 van dit jaar. De aangepaste EBITDA noteerde USD 720 miljoen (Q4 FY19: USD 890 miljoen) met netto inkomsten van USD 373 miljoen (Q4 FY19: USD 584 miljoen). De winst per aandeel kwam uit op USD 0,69 per aandeel (Q4 FY19: USD 0,76 per aandeel).

Dit betreft overigens wel zogeheten aangepaste/gecorrigeerde verdiensten. Als indekking tegen verliezen als gevolg van corona heeft Westrock zich een non-cash goodwill impairment van USD 1.3 miljard opgelegd in de kwartaal- en jaarcijfers. De netto verdiensten noteerden dan ook een boekhoudkundig verlies van resp. USD -1,15 miljard en USD -690 miljoen.

Uiteindelijk werd FY20 afgesloten met een omzet van USD 17,5 miljard en een bruto winst van USD 3,2 miljard. De vrijkasstroom noteerde USD 1,15 miljard, er werd voor USD 345

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Licht herstel voor Huntsman Corp. in 3e kwartaal

Chemiegigant Huntsman Corp. (NYSE: HUN) noteerde een licht herstel gedurende het 3e kwartaal van boekjaar 2020. De kwartaalomzet noteerde USD 1,5 miljard met een EBITDA van USD 188 miljoen. Was er vorig kwartaal nog een verlies van USD -59 miljoen, nu mochten er netto inkomsten van USD +57 miljoen worden bijgeschreven (Q3 FY19 USD 41 miljoen). Dit valt nog altijd in het niet bij de netto winst van USD 708 miljoen gedurende Q1 werd geboekt (grotendeels als gevolg van de verkoop van enkele divisies), maar er is weer een stijgende lijn waarneembaar.

Het bedrijf heeft een kleine USD 2,5 miljard aan krediet en contanten tot z'n beschikking, en noteerde gedurende het 3e kwartaal een vrijekasstroom van USD 189 miljoen. De aankoop van eigen aandelen is door de uitdagingen van COVID-19 voorlopig op standby gezet.

De Huntsman Corporation werd in 2004 aan de de beurs van New York genoteerd, maar het bedrijf is in verschillende samenstellingen al sinds 1970 actief. Wat meer dan 40 jaar geleden begon als de Huntsman Container Corporation en de productie van de bekende Big Mac “clamshell” verpakkingsdoosjes, is inmiddels verworden tot een marktleidend fabrikant van zogeheten specialty chemicals. n tegenstelling tot vroeger levert het bedrijf dus geen afgewerkte, gebruiksklare producten meer af, maar is de focus gericht op de zeer lucratieve ontwikkeling en productie van essentiële ingrediënten. 

Huntsman wordt momenteel voor USD 24,80 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

ABB Group haalt groot contract binnen

Het Zwitserse ABB Ltd. (NYSE: ABB; SIX Swiss: ABBN) heeft een overeenkomst getekend de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri voor de levering van elektrische aandrijvingen voor 5 nieuwe te bouwen cruiseschepen. Ieder schip zal worden uitgerust met twin Azipod® units, de elektrische schroefaandrijvingen van ABB. Een aantal schepen zullen worden uitgerust met de krachtigste Azipod® aandrijvingen tot nu toe van 20MW per stuk. De waarde van het contract ligt rond de USD 150 miljoen.

ABB is een leverancier van talloze producten en diensten gericht op stroomvoorziening, het automatiseren van productieprocessen, de fabricage van generatoren en transformatoren, de productie van elektromotoren, en het ontwikkelen en aansturen van industriële robots. De clientèle/afzetmarkt is wereldwijd verspreid en bestaat uit alle denkbare sectoren zoals transport, bouw, chemie, farmacie, olie & gas, auto, scheepvaart, mijnbouw, metaal, papier, nutsbedrijven, en vele, vele anderen. ABB levert prod

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Atlas Corporation breekt wederom records

Asset management bedrijf Atlas Corporation (NSYE: ATCO) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van boekjaar FY2020. Met USD 386 miljoen mocht er voor het 2e opeenvolgende kwartaal een recordomzet in de boeken worden bijgeschreven. En ook de netto inkomsten noteerden met USD 84 miljoen (winst per aandeel van UDS 0,27) wederom een record. Het bedrijf heeft USD 427 miljoen in kas en keerde het afgelopen kwartaal wederom dividend uit (USD 0,125 per aandeel).

Er werden het afgelopen kwartaal wederom 2 containerschepen aan de vloot van Seaspan toegevoegd. Het betreft schepen met een beladingscapaciteit van 12.000 - 13.000 TEU. Seaspan is 's werelds grootste onafhankelijke leasebedrijf voor de verhuur van containerschepen. Het bedrijf beschikt momenteel over e

  Lees verder