Blog RSS Feed

Peter Havik | Beleggingsanalist

American Axle verkoopt gietijzer productie VS

Zoals veel bedrijven binnen de autosector heeft het Noord-Amerikaanse American Axle (NYSE: AXL) het moeilijk. In Azië, en met name China is de vraag naar onderdelen voor motoren en transmissies flink gedaald. En als gevolg vielen de cijfers voor het 2e kwartaal tegen. Er zit dus niets anders op dan het bedrijf te stroomlijnen in een poging de schuldpositie af te bouwen en de winstmarges te verhogen. In dit kader heeft het bedrijf besloten om z'n ijzergieterijen in de VS te verkopen. Onder de naam Grede beschikt AXL over 10 productielocaties die allerhande gespecialiseerd ijzer gieten voor de productie van auto-onderdelen en industriele toepassingen. De locaties zullen worden verkocht aan Gamut Capital Management voor een bedrag van USD 245 miljoen. 

Gelet op de tegenvallende halfjaarcijfers heeft het management de eerder afgegeven verwachtingen voor FY19 naar beneden bijgesteld. AXL verwacht nu een jaaromzet tussen de USD 6,9 miljard - USD 7 miljard (dit was USD 7,3 miljard - USD 7,4 miljard), met een EBITDA van USD 1,05 miljard - USD 1,1 miljard (dit was USD 1,2 miljard - USD 1,25 miljard). De vrijekasstroom zal rond de USD 250 miljoen uitkomen (dit was USD 340

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Covestro verkoopt z'n laatste polycarbonate sheets

De Duitse polymeren-specialist Covestro AG (1COV) laat weten dat het z'n Europese productielocaties voor de fabricage van polycarbonaat beplating (polycarbonate sheets) zal verkopen aan de Serafin Group. De jaaromzet van deze Europese activiteiten ligt rond de EUR 130 miljoen. Polycarbonate sheets worden gebruikt als alternatief voor glas of perspex, en dan met name voor industriele toepassingen. De doorzichtigheid is gelijk aan glas, maar het product is 250x sterker en breukbestendig. Covestro is bezig met een grondige herstructurering van het bedrijf en wil de productie van polycarbonate sheets in z'n geheel afstoten. De Europeesche locaties zijn de laatste binnen het bedrijf.

Covestro AG is de voormalige MaterialScience divisie van chemiegigant Bayer AG die eind 2015 aan de beurs van Frankfurt werd genoteerd. Het bedrijf heeft wereldwijd 16.000 werknemers in dienst en noteerde over FY2018 een omzet van EUR 14,6 miljard. Covestro is één van 's werelds grootste fabrikanten van polymeren. Het bedrijf wordt momenteel voor EUR 44,70 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

BMW zet stijgende lijn voort

De Duitse BMW Group (Frankfurt: BMW) laat weten dat ook augustus prima is verlopen. De verkoop van 181.126 BMW's, MINI's, en Rolls Royce modellen was een stijging van 4,4% YoY. Tot nu toe zijn er dit jaar in totaal 1.617.512 auto's verkocht, en dit ligt 1,3% hoger dan een jaar geleden. Het laat zich raden dat het gros van de verkoop uit BMW modellen bestond. Met name de X modellen en de vol elektrische i3 deden goede zaken. Een nieuw model dat in augustus werd gelanceerd was de BMW 330e, een plug in hybrid variant van BMW 3 series.

De BMW Group is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van (luxe) personenwagens en SUV voertuigen onder de merknamen BMW, MINI, en Rolls-Royce. Naast auto’s is het bedrijf eveneens een wereldberoemd fabrikant van hoogwaardige motorfietsen die onder de naam BMW worden verkocht. Het laat zich raden dat het bedrijf voor z’n voertuigen tevens alle benodigde reserveonderdelen en accessoires levert. Naast de productie van voertuigen beschikt de BMW Group inmiddels over een indrukwekkende Financial Services divisie die uiteenlopende diensten verzorgt als auto lease (Alphabet), aankoopfinanciering, en verzekeringen. BMW wordt momenteel voor EUR 64,18 per aandeel verhandeld.

Peter Havik

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Lichte stijging voor Oshkosh in 3e kwartaal

De Noord-Amerikaanse Oshkosh Corporation (NYSE: OSK) publiceerde onlangs de cijfers voor het 3e kwartaal van FY2019 (t/m 30/9), en die laten een mooie stijging zien ten opzichte van Q3 2018.  Met USD 2,4 miljard steeg de omzet 10% YoY, en de netto inkomsten lagen met USD 191 miljoen een kleine 20%! hoger dan een jaar geleden. Als gevolg noteerde ook de winst per aandeel een mooie stijging van USD 2,05 in Q3 FY18 naar USD 2,72 over het afgelopen kwartaal.

Alle divisies noteerden een substantiële omzetgroei, met als koploper de Defense divisie die z'n verdiensten YoY met 40% zag stijgen. Naar aanleiding van de goede cijfers werden de verwachtingen voor FY19 naar boven bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu operationele inkomsten tussen de USD 760 miljoen - USD 775 miljoen met een winst per aandeel tussen de USD 7,90 -  USD 8,10.

Er werd het afgelopen kwartaal voor USD 89 miljoen aan eigen aandelen opgekocht. Tevens werd een kwartaaldividend van USD 0,27 per aandee

  Lees verder
Peter Havik | Beleggingsanalist

Tegenvallend 2e kwartaal voor Conduent

Het Amerikaanse Conduent, Inc. (NYSE: CNDT) publiceerde onlangs de cijfers voor het 2e kwartaal van boekjaar 2019, en net als Q1 viel er weinig te vieren. De omzet noteerde USD 1,11 miljard, een daling van -19,5% ten opzichte van vorig jaar. Er moet wel gezegd worden dat de omzet van Q2 FY18 een flinke eenmalige boost kreeg dankzij de verkoop van diverse divisies. Als we die inkomsten buiten beschouwing laten dan lag de omzet van Q2 FY19 'slechts' 3,2% lager dan vorig jaar. De netto inkomsten noteerden een verlies van USD -1,03 miljard in vergelijk met de toch al povere USD +11 miljoen van een jaar geleden. Dit resulteerde in een verlies per aandeel van USD 4,49. Een groot gedeelte van dit verlies kwam voor rekening van een boekhoudkundige verliespost (goodwil impairment) van USD 1,07 miljard die werd opgevoerd om hogere kosten, verlies van bestaande contracten, en een veel lager dan verwachte aanwas van nieuwe klanten te compenseren.

  Lees verder